Οι χώρες που «προσφέρονται» για ξέπλυμα χρήματος

Οι χώρες που «προσφέρονται» για ξέπλυμα χρήματος

Ποιες είναι επιρρεπείς σύμφωνα με έκθεση της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης.

Έκθεση της FATF (Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης), με τις χώρες που είναι πιο επιρρεπείς σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις εφορίες.  Όπως αναφέρεται, η FATF εξέδωσε στις 14 Φεβρουαρίου 2014 δύο έγγραφα σχετικά με τις χώρες που εμφανίζουν στρατηγικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Α. Το πρώτο έγγραφο αποτελεί τη Δημόσια Ανακοίνωση της FATF (FATF Public Statement) αναφορικά με τις χώρες που εμφανίζουν στρατηγικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Σε αυτό προσδιορίζονται οι χώρες, οι οποίες είτε δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των στρατηγικών αδυναμιών τους αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είτε δεν έχουν δεσμευτεί επίσημα στην υλοποίηση ενός σχετικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τη FATF, ως εξής: Αλγερία, Εκουαδόρ, Αιθιοπία, Ινδονησία, Μυανμάρ, Πακιστάν, Συρία, Τουρκία, και Υεμένη.

Η FATF καλεί τα μέλη της να λάβουν υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με τις αδυναμίες που εμφανίζει καθεμιά από τις ανωτέρω χώρες.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Τουρκία, εξακολουθεί να σημειώνει βήματα προόδου, σύμφωνα και με δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Η FATF χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η εν λόγω χώρα στη συμμόρφωσή της με τα πρότυπα της FATF αναφορικά με την ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο στην Τουρκία για τον εντοπισμό και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών. Η FATF ενθαρρύνει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες στρατηγικές αδυναμίες της και να συνεχίσει την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Β. Το δεύτερο έγγραφο αναφέρεται στη διαδικασία βελτίωσης της συμμόρφωσης με τα πρότυπα της FATF ως προς το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο έγγραφο αυτό προσδιορίζονται οι χώρες που εμφανίζουν στρατηγικές αδυναμίες αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, επομένως αποτελούν κίνδυνο για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά έχουν δεσμευτεί επίσημα για την υλοποίηση ενός σχετικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τη FATF.

Οι χώρες αυτές είναι: Αλβανία, Αγκόλα, Αργεντινή, Κούβα, Ιράκ, Κένυα, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Δημοκρατία του Λάος, Μογγολία, Ναμίμπια, Νεπάλ, Νικαράγουα, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Σουδάν, Τατζικιστάν, Τανζανία, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε.

Η FATF προτρέπει τις ανωτέρω χώρες να εφαρμόσουν πιστά και εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος τα συμφωνηθέντα Σχέδια Δράσης, ενώ καλεί τα μέλη της να λάβουν υπόψη τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο για καθεμιά από αυτές. Η FATF δεν έχει αξιολογήσει πολλές χώρες ως προς την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, ενώ συνεχίζει, σε συνεχή βάση, να προσθέτει χώρες που θέτουν κινδύνους στο σύστημα.

Διαβάστε επίσης: 

Βρώμικες «εξαγωγές»

Το πιο… καλαίσθητο κινεζικό «πλυντήριο»