Χουλουσί Ακάρ σε ναύαρχο Αποστολάκη: Θα προστατεύσουμε την «γαλάζια» πατρίδα μας

Χουλουσί Ακάρ σε ναύαρχο Αποστολάκη: Θα προστατεύσουμε την «γαλάζια» πατρίδα μας

Τουρκικά F-16 πέταξαν το πρωί πάνω από το Καστελλόριζο τη στιγμή που έφευγε ο Π. Καμμένος.

Ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ απάντησε στα όσα είπε χθες ο ναύαρχος Αποστολάκης με προκλητικότατο τρόπο.

Μίλησε για «γαλάζια» πατρίδα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα είπε:

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη “γαλάζια πατρίδα μας”. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

«Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση» τόνισε χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Nέες παραβιάσεις από την Τουρκία

Νέα τουρκική πρόκληση με υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο σημειώθηκε στις 8.42 το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τα αυστηρά μηνύματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών, πετώντας, πολύ χαμηλά, στα 4.000 πόδια, πάνω από το Καστελόριζο, λίγα λεπτά αφότου απογειωνόταν από το νησί το ελικόπτερο το υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Ένα λεπτό αργότερα (08:44) το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Ο ΥΠΕΘΑ πραγματοποιήσε από χθες περιοδεία στη Ρω, τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Ο Π. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».