Οι χρήστες του Twitter παρέκαμψαν τον Ερντογάν

Οι χρήστες του Twitter παρέκαμψαν τον Ερντογάν

Κύμα κατακραυγής για την απόφαση του πρωθυπουργού να εμποδίσει τη χρήση του Twitter. 

Η απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter, μετά τις απειλές ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς, προκάλεσε τη κατακραυγή τόσο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης , που καταγγέλλουν επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, όσο και από την αντιπολίτευση και από τους απλούς πολίτες.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο Twitter ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο Twitter!

Η εφημερίδα Zaman, που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, έγραψε σήμερα στο πρωτοσέλιδο της «Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter». Ενώ με τη σειρά της η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία «μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα», ενώ σχολιάζει: «Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση».

«Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση λίγο μετά αφότου οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) «κατέβασαν» το Twitter.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόβασης στο Twitter στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε στο Reuters ο βουλευτής του κόμματος Ακίφ Χαμζατζεμπί. Το κόμμα του ακολουθεί τη νομική οδό, καταθέτοντας αγωγή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter είναι προσωρινή και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά. Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης: «Οι δημοκρατίες γίνονται ισχυρότερες από την πολυφωνία.

Διαβάστε ακόμα:

O Ερντογάν «κατέβασε» το Twitter