Δανειστήκαμε και επίσημα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%

Δανειστήκαμε και επίσημα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 90%.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα και επίσημα την ανακοίνωση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια.

Όπως αναφέρεται, «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, με το βιβλίο προσφορών -που άνοιξε σήμερα στις 11 το πρωί- να κλείνει σε λιγότερο από μια ώρα μετά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Έτσι, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για ποσό 2,5 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Κομισιόν: «Πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα»
Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας.

«Η σημερινή επιτυχημένη έκδοση ομολόγων είναι το πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνάντησε την άνοιξη του 2010, όταν ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ’ οδόν. Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΝΤ: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως «η Ελλάδα προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση» και «διαγράφεται στον ορίζοντα η πλήρης επιστροφή της στις αγορές». Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι απομένουν ακόμη «πολλά να γίνουν» για να σταθεί ξανά στα πόδια της η χώρα, η οποία τελεί υπό διεθνή χρηματοπιστωτική βοήθεια από το 2010.

Σουλτς:  «Επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η «σημερινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που έχουν κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη για να αφήσουν πίσω τους την κρίση χρέους».

«Πρόκειται για ένα βήμα προς την κανονικότητα και τη σταθερότητα», είπε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας πως είναι επίτευγμα για τον ελληνικό λαό που έπρεπε να υπομείνει σκληρές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η πλήρης επιτυχία θα έρθει όταν οι Έλληνες πολίτες αρχίσουν να βλέπουν βελτιώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και όταν η ανεργία μειωθεί σημαντικά.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
«Η υπερκάλυψη ήταν οκταπλάσια των αρχικών προσφορών και εξ όσων γνωρίζω, θα αντληθεί ένα ποσό 3 δισ. ευρώ. Δεν θριαμβολογούμε και δεν θεωρούμε ότι έχει τελειώσει τίποτα. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλά συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι επανακτάται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και επαληθεύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές.

Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης «ανοίγει τον δρόμο» και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Όλα αυτά τα συνωμοσιολογικά, νισάφι πια! Δεν μπορείς να στήσεις τις αγορές. Διότι αν μπορούσε να γίνει αυτό, η Ουάσινγκτον δεν θα είχε αφήσει να γίνει η Lehman Brothers. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο αυτό το ομόλογο. Η ανταπόκριση που βρήκε, ρίχνει πάρα πολύ το κόστος του δανεισμού μας και αν μας στοιχίζει – γιατί ακούσαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι προτιμά να δανειζόμαστε με όρους Μνημονίου, προτιμά το Μνημόνιο δηλαδή – λίγο παραπάνω, επιλέξαμε καίτοι είναι λίγο ακριβότερο βγαίνοντας στις αγορές, διότι το όφελος από την εξυπηρέτηση του δανεισμού μας είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ μόνο για το 2014».

Διαβάστε ακόμη:

«Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα»

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%

Επιστροφή στις αγορές: «Φούσκα» ή ολική επαναφορά;

Τόμσεν: Δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος η έξοδος στις αγορές

Σε εξέλιξη οι πρώτες προσφορές για το ελληνικό ομόλογο