ΔΕΛΤΑ: Χαιρετίζει τις προσπάθειες για ελληνικό σήμα στο γάλα

ΔΕΛΤΑ: Χαιρετίζει τις προσπάθειες για ελληνικό σήμα στο γάλα

Στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις.

Η εταιρεία ΔΕΛΤΑ, του Ομίλου Vivartia, χαιρετίζει τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να καθιερωθεί το ελληνικό σήμα για το γάλα.

Στόχος οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. «Θεωρούμε αναγκαίο να καθιερωθούν αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου το σήμα αυτό να προσφέρεται αποκλειστικά και μόνον σε προϊόντα που παράγονται πλήρως από ελληνικό γάλα και σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη χώρα. Πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες για την καθιέρωση του ελληνικού σήματος πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Vivartia.

Σε 139,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2013 οι ενοποιημένες ζημιές της MIG

Σύμφωνα με την εταιρεία ΔΕΛΤΑ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην κατάργηση της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων, εξυπηρετεί συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, που ωφελούνται από την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, για να μην έχουν την υποχρέωση να αποκαλύπτουν την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

«Είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του ελληνικού γάλακτος, των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, να υπάρξει συσπείρωση και αντίδραση της Πολιτείας, των ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, ώστε μέσα στο καθεστώς της ευρωπαϊκής νομιμότητας να βρεθούν άλλοι τρόποι αντίδρασης και προάσπισης των ελληνικών συμφερόντων» αναφέρει η Vivartia.

Η εταιρεία ΔΕΛΤΑ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ελληνικού γάλακτος, καθώς προμηθεύεται πάνω από το 30% της παραγωγής και θα συνεχίσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να στηρίζει την εγχώρια κτηνοτροφία και γεωργία και παράλληλα να προσφέρει στους καταναλωτές ελληνικό γάλα υψηλής ποιότητας, που παράγεται σε εκατοντάδες επιλεγμένες φάρμες στην ελληνική ύπαιθρο, κάτω από τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.