Δεν φτάνουν τα social media για να κλείσετε μια δουλειά

Δεν φτάνουν τα social media για να κλείσετε μια δουλειά

Πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook και το LinkedIn είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχετε μια αρχική επιχειρηματική επαφή, αλλά η κατάχρησή τους μπορεί να σας κοστίσει τη δουλειά.

του Γκάρι Βάινερτσουκ*

Η επιχειρηματική δικτύωση είναι πλέον σημαντικότερη παρά ποτέ, χάρη στη διαθεσιμότητα δημοφιλών κοινωνικών πλατφόρμων όπως το Twitter, το Facebook και το LinkedIn. Όμως, αυτό που πάντα κάνω είναι να τονίζω την αξία της δικτύωσης πρόσωπο-με-πρόσωπο. Παρά την ύπαρξη όλων αυτών των κοινωνικών μέσων, η διαπροσωπική δικτύωση έχει μεγάλη αξία, αρκεί να φροντίσετε να την εφαρμόσετε σωστά και να την εκμεταλλευτείτε κατάλληλα.

Την τελευταία δεκαετία, έχω χτίσει το brand μου μέσω ποικίλων διαδικτυακών πλατφόρμων. Στο Twitter έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους, το Facebook μου επιτρέπει να διαμοιράζομαι περιεχόμενο, ενώ το YouTube μου προσφέρει μια πλατφόρμα για να δείξω ό,τι θέλω εγώ. Αλλά η παρουσία σε εκδηλώσεις δικτύωσης και λοιπές συναντήσεις απαιτεί μια εντελώς διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τη χρήση κοινωνικών μέσων. Τα κοινωνικά μέσα λειτουργούν ως μια εισαγωγή, αλλά εν τέλει έρχεται η στιγμή να μιλήσετε για δουλειά και δια ζώσης.

Ο ιδανικός τρόπος για να προσεγγίσετε τις ευκαιρίες δικτύωσης είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που επιτρέπει να δείξετε τρία πράγματα: ποιος είστε, ποια είναι τα δυνατά σας σημεία, και για ποια πράγματα είστε παθιασμένος.

Κατά τη διάρκεια της δικτύωσης, κρατήστε κατά νου αυτά τα τρία πράγματα και η συζήτηση θα κυλήσει φυσιολογικά. Απλά εμπλακείτε με όσα περισσότερα άτομα γίνεται, και μιλήστε ανοιχτά για το ποιος είστε και τι κάνετε. Και μην περιμένετε τους άλλους να σας κάνουν ερωτήσεις – ρωτήστε τις δικές σας.

Γενικά, θεωρώ κακή ιδέα σε μια συνάντηση δικτύωσης να προσπαθείς να βρεις ποιος είναι «το μεγάλο όνομα», το κορυφαίο στέλεχος δηλαδή, και να κολλάς πάνω του. Αυτή η στάση είναι αμυντική. Αντίθετα, εγώ προτείνω να είστε ανοιχτός και να εμπλέκεστε με το περιβάλλον. Εξάλλου, αν εστιάσετε σε ένα άτομο, ίσως χάσετε την ευκαιρία να μιλήσετε σ’ εκείνο το άτομο που θα μπορούσε να επιτρέψει την πραγματοποίηση όλων των επαγγελματικών σας ονείρων. Ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει, αλλά αυτό δεν θα το μάθετε αν δεν μιλήσετε στον ίδιο.

Ευρύτερα, μάθετε να είστε χαλαρός και να περνάτε καλά σε μια συνάντηση δικτύωσης. Η επιχειρηματική δικτύωση μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη και γεμάτη ευκαιρίες.

*Ο Γκάρι Βάινερτσουκ είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VaynerMedia.