Δένδιας: «Περισσότερα προβλήματα από την υπερβολική φορολογία»

Δένδιας: «Περισσότερα προβλήματα από την υπερβολική φορολογία»

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά στη «DW» για τις συναντήσεις του στη Γερμανία, τις γερμανικές επενδύσεις και το Αναπτυξιακό Ταμείο.

«Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με την ελληνική πλευρά στο Παρίσι ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία κατά την τριήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα να συνομιλήσει με άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στα θέματα που θα συζητηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα», αναφέρει το δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle που φιλοξενεί συνέντευξη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο υπουργός αναφέρθηκε στη «δεδομένη» υποστήριξη των Γερμανών προς την Ελλάδα, ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε πως «η υπερβολική φορολογία είναι τελικά αυτή που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα απ’  όσα επιλύει βραχυπρόθεσμα».

«Η γερμανική πλευρά στο σύνολό της έχει αντίληψη της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας, το εξαιρετικά ευαίσθητο του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για αυτό το λόγο έδειξε να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις του εμπορικού εμπάργκο της Μόσχας για τις ελληνικές εξαγωγές, για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Όπως εκτιμά ο κ. Δένδιας, το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας της επιτρέπει να διαδραματίσει “κυρίαρχο ρόλο” στην ΕΕ στο θέμα των αποζημιώσεων Ευρωπαίων πολιτών που πλήττονται από το εμπάργκο», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι με τον κ. Γκάμπριελ συζητήθηκε και το θέμα του εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με ενέργεια.

Βασικό θέμα των συναντήσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Βερολίνο ήταν και οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ αναφέρει τη συμφωνία για διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα τον Μάρτιο με επικεφαλής τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά επισημαίνει και ότι «μια ανάλογη επίσκεψη πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα του τότε υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με 80 επιχειρηματίες απέτυχε παταγωδώς».

Ο κ. Δένδιας αντιτείνει ωστόσο ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα είναι διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν τότε και επιτρέπουν πράγματι μια κατάσταση αμφίπλευρου κέρδους. Όπως εκτιμά, «μέχρι την άνοιξη το τοπίο στην ελληνική οικονομία θα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα και έτσι οι όροι του παιχνιδιού θα είναι τέτοιοι που θα επιτρέψουν στη γερμανική πλευρά, στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν με κερδοφορία και ασφάλεια, και από την άλλη, η ελληνική πλευρά να κερδίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, όπως επίσης και την απασχόληση που χρειάζεται για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην συνομιλία του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Νίκος Δένδιας «υποστήριξε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και συνεπώς στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Στην παρούσα φάση αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την αύξηση των φόρων, πράγμα που όμως δημιουργεί προβλήματα».

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Deutsche Welle, «η υπερβολική φορολογία είναι τελικά αυτή που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα απ΄ όσα επιλύει βραχυπρόθεσμα. Νομίζω ότι γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να ακούσει κάτι τέτοιο πλέον και νομίζω ότι είναι σαφές ότι στην ελληνική πλευρά εναπόκειται το μείγμα. Νομίζω ότι είναι κάτι που μου κατέστη σαφές και από τη γερμανική πλευρά».

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα υπουργού στο Βερολίνο ήταν και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεχίζει το ρεπορτάζ και αναφέρεται στην συμμετοχή της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW όχι μόνο με τεχνογνωσία αλλά και με κεφάλαιο άνω των 100 εκατ. ευρώ για το οποίο εγγυάται το γερμανικό δημόσιο.

«Το ενδιαφέρον στο Βερολίνο γι’ αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλο. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Deutsche Welle, η επιτυχία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου “είναι στοίχημα” για τους κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ. Υπολογίζει δε ότι τα πρώτα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ ο συντάκτης, επικαλούμενος πληροφορίες της DW, κάνει λόγο για επιστροφή φαινομένων παλαιότερων ετών με «μεσάζοντες», οι οποίοι έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρηματίες, προτείνοντάς τους «διαμεσολάβηση επί χρήμασι» ώστε να πάρουν δάνεια από το νέο ταμείο.

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Δένδιας διευκρινίζει ότι οι συνομιλητές του, οι κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ, δεν του έθεσαν τέτοιο ζήτημα και δηλώνει: «Λυπάμαι ιδιαίτερα που το ακούω. Θα πρέπει να σας πω όμως το εξής: Θα παρακαλέσω τους ενδιαφερόμενους, πέραν από την άμεση καταγγελία αυτών των κρουσμάτων, να έχουν υπόψιν τους ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει χρήματα κατευθείαν σε κανέναν. Κατά συνέπειαν τέτοιο επίπεδο συναλλαγής δεν υφίσταται. Το Επενδυτικό Ταμείο θα μεταφέρει πόρους στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τους δικούς του μηχανισμούς θα δώσει τα δάνεια. Αρα, οποιοσδήποτε προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι ανταλλάγματος, προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες δεν μπορεί να παράσχει και παρακαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγγείλουν κάτι τέτοιο στις αρμόδιες αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις

Η ανεργία και οι φόροι στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Σόιμπλε

Ικανοποίηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις από την KfW