Der Spiegel: Ασθενέστερη οικονομικά, ισχυρότερη διαπραγματευτικά η Ελλάδα

Der Spiegel: Ασθενέστερη οικονομικά, ισχυρότερη διαπραγματευτικά η Ελλάδα

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει άλλο σκαρί», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας μετά την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Σε αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως πλέον η Αθήνα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις, καθώς «παρά την ασθενέστερη οικονομική θέση της χώρας, σε διαπραγματευτικό επίπεδο οι Έλληνες βρίσκονται αναλογικά σε πιο ισχυρή θέση, επειδή έχουν κάταστήσει… σαφές ότι εν ανάγκη θα εγκαταλείψουν το ευρώ».

Παράλληλα, τονίζεται: «Θα προτιμούσαν μία συμφωνία, που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν (στο ευρώ), αλλά αν δεν επιτευχθεί τότε είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις επιπτώσεις. Αυτή είναι και η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από τις προηγούμενες».

Και υπογραμμίζει: «Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέκλειαν κατηγορηματικά μονομερή διαγραφή χρέους και την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, οι δανειστές μπορούσαν να τους υπαγορεύουν όρους και αυτό ακριβώς έκαναν. Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει άλλο σκαρί. Και ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, έχει απόλυτο δίκαιο όταν υποστηρίζει ότι η διαπραγματευτική τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πολύ πιο έξυπνη από όσο νομίζει κανείς».