Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τον χημικό αποκλεισμό της Συρίας

Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τον χημικό αποκλεισμό της Συρίας

Η Μόσχα «βλέπει» επιρροή της Ουάσινγκτον στην απόφαση του ΟΗΕ.

Η Ρωσία επέκρινε σήμερα αυτό που θεωρεί προσπάθειες των Δυτικών να χρησιμοποιήσουν μια συμφωνία για το χημικό αφοπλισμό της Συρίας για να επιδιώξουν μια απόφαση του ΟΗΕ που να απειλεί με χρήση στρατιωτικής ισχύος την κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Συρία παρέδωσε πληροφορίες για το χημικό οπλοστάσιό της στον αρμόδιο διεθνή οργανισμό, ανταποκρινόμενη στην πρώτη προθεσμία που θέτει η φιλόδοξη αμερικανο-ρωσική συμφωνία με την οποία αποφεύχθηκε η απειλή των δυτικών αεροπορικών επιδρομών.

Διαβάστε ακόμη: Στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο γνωστοποιεί η Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να εκφράσει την υποστήριξή του στη συμφωνία, όμως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διαφωνούν στο πώς θα εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση προς αυτή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει πως εξακολουθεί να είναι έτοιμος να επιτεθεί στη Συρία, ακόμη και χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, αν ο Άσαντ υπαναχωρήσει.

«Δεν βλέπουν στη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας μια ευκαιρία για να σώσουν τον πλανήτη από τις σημαντικές ποσότητες χημικών όπλων που υπάρχουν στη Συρία, αλλά μια ευκαιρία για να κάνουν αυτό που η Ρωσία και η Κίνα δεν θα επιτρέψουν, δηλαδή να περάσουν μια απόφαση που να περιλαμβάνει την απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον του καθεστώτος και θα προστατεύει την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, την οποία ανέβασε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: Καταστροφή των χημικών όπλων σε ένα χρόνο

Ο Λαβρόφ είπε επίσης πως η Ρωσία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει το βέτο της για να μπλοκάρει τις δυτικές προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Άσαντ, είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Συρία για την ασφάλεια των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα.

«Μια διεθνής παρουσία χρειάζεται στις περιοχές όπου θα εργαστούν οι εμπειρογνώμονες», δήλωσε. «Είμαστε πρόθυμοι να στείλουμε στρατιώτες μας και στρατιωτική αστυνομία για να συμμετάσχουν», πρόσθεσε. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μεγάλο απόσπασμα. Πιστεύω ότι στρατιωτικοί παρατηρητές θα είναι αρκετοί».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο