Διαφωνίες στο Eurogroup για επιμήκυνση δανείων και δόση – «Αγκάθι» η στάση της Γερμανίας

Διαφωνίες στο Eurogroup για επιμήκυνση δανείων και δόση – «Αγκάθι» η στάση της Γερμανίας

Ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για την Ελλάδα μετά από προσωρινή διακοπή μερικών ωρών - Με Σολτς-Λεμέρ συναντήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με διαφωνίες ως προς τη χρονική διάρκεια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF ξεκίνησε το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στην υπόλοιπη ατζέντα της διάσκεψης και να υπάρξει επιστροφή στη συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αργότερα.

Οι διαφωνίες φαίνεται πως εδρεύουν στη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας, που φέρεται να έχει προτείνει επιμήκυνση το πολύ κατά τρία έτη στο δάνειο του EFSF, για να δεχτεί στη συνέχεια ενδεχομένως μία πρόταση που να προβλέπει επιμήκυνση οκτώ έως εννέα ετών. Στον αντίποδα βρίσκεται η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε το πρωινό Euro Working Group, που, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο που διέρρευσε, προβλέπει μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10-15 χρόνια.

Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται αυτή την ώρα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, στη συνάντηση που διεξάγεται στο περιθώριο του Eurogroup το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης προς την Ελλάδα, αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πραγματοποιηθεί αριθμός διμερών και τριμερών συναντήσεων μεταξύ θεσμών κρατών-μελών προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα.

Νωρίτερα οι Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μκρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμέμη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λαγκάρντ: Μην με ρωτάτε για την Ελλάδα, δεν θα απαντήσω

Ξέκοψε κάθε συζήτηση για την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Θέλοντας να προλάβει τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Λαγκάρντ είπε: «Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα γιατί δεν θα σας απαντήσω». Προϊδέασε πάντως για μακρά νύχτα σημειώνοντας: «Οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».

Δείτε ακόμη: EuroWorking Group: Η «μπάλα» τώρα στους υπουργούς Οικονομικών για το ελληνικό χρέος