Διαταγή για κατάπαυση του πυρός θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος

Διαταγή για κατάπαυση του πυρός θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως θα τηρήσει τη δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης και αναμένει την ανάλογη κίνηση από τη ρωσική πλευρά.

Πιστός στη δέσμευση που έλαβε από κοινού με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι θα διατάξει τα ουκρανικά στρατεύματα να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός αύριο Παρασκευή. Η προσωρινή εκεχειρία στη μάχη με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσει η υλοποίηση ενός «σχεδίου κατά στάδια» για την ειρήνευση στη χώρα του.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις 14:00 τοπική ώρα αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση, θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο», είπε ο Ποροσένκο και επεσήμανε πως το NATO θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιούσε τις δηλώσει αυτές ακούγονταν πολυάριθμες εκρήξεις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής συμμαχίας. Νωρίτερα μια πηγή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, που εποπτεύει θαλάσσιες οδούς προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία.

Ουκρανοί στρατιωτικοί είπαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεθωρακισμένα των αυτονομιστών φιλορώσων ανταρτών. «Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του ουκρανικού τάγματος εθελοντών Αζόφ. Σύμφωνα με ακόμη ένα μέλος των εθελοντών που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, οι αυτονομιστές προωθούνται προς την πόλη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό. «Σχεδιάζουμε να μείνουμε εδώ και να μην υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό», είπε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα διατήρησε και σήμερα υψηλά τους τόνους, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει αυτό που αποκάλεσε «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο, ενώ παράλληλα υπενθύμισε πως ανέμενε την απάντηση εκ μέρους της ηγεσίας της Ουκρανίας και των ανταρτών των ανατολικών περιοχών στο σχέδιο του Κρεμλίνου για κατάπαυση του πυρός.

«Η άνοδος της αντιρωσικής ρητορείας που διαπιστώνουμε ακριβώς όταν υπάρχει μια ενεργή προσπάθεια για την αναζήτηση πολιτικής λύσης δείχνει ότι το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο έχει δραστήρια εξωτερική στήριξη, στην προκειμένη περίπτωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του από το Κιργιστάν.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η Ρωσία «κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει» ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία. Ο Λαβρόφ αναφερόταν στο σχόλιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κρατήσει την πόρτα του ανοικτή για νέα μέλη.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο, στο οποίο προτείνονται επτά βήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ανταλλαγή αιχμαλώτων και δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για πρόσφυγες και εφόδια αρωγής.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί να μάθει στις συνομιλίες που θα γίνουν την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας τι σκέπτονται το Κίεβο και οι αντάρτες για το ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά κατέστησε σαφές ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι σ’ αυτό το σημείο ο πρωταρχικός στόχος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έχει επικρίνει το σχέδιο του Πούτιν, λέγοντας πως πραγματική πρόθεση του Ρώσου προέδρου είναι «να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση».

Διαβάστε ακόμη:

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» επανέλαβε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Σχέδιο επτά σημείων του Πούτιν για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία