Αναγνώριση των περιβαλλοντικών προσπαθειών του «Ελ. Βενιζέλος»

Αναγνώριση των περιβαλλοντικών προσπαθειών του «Ελ. Βενιζέλος»

Ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής πραγματοποίησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Μετά τα στάδια «Χαρτογράφηση» (2009) και «Μείωση» (2011) των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) έκανε πρόσφατα ακόμη ένα ακόμη βήμα στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ πιστοποιήθηκε στο επίπεδο «Βελτιστοποίηση» (Optimisation) του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International Europe).

Στο στάδιο της βελτιστοποίησης, ο ΔΑΑ, πέραν του υπολογισμού των εκπομπών CO2 από τις εγκαταστάσεις του, συνυπολόγισε τις εκπομπές άνθρακα, εκτός του άμεσου ελέγχου του, στην ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα. Για την ακρίβεια, εκτίμησε τις εκπομπές από δραστηριότητες όπως η κίνηση των αεροσκαφών στο έδαφος και κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς και εκείνες που συνδέονται με τη μεταφορά εργαζόμενων, επιβατών και επισκεπτών στον αερολιμένα.

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες του ΔΑΑ ευαισθητοποιήθηκε και δεσμεύτηκε στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.

Διαβάστε ακόμη: Ευκολότερες οι αποζημιώσεις επιβατών εξαιτίας καθυστερήσεων

Στο στάδιο της βελτιστοποίησης, μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας, βρίσκονται αεροδρόμια όπως του Λονδίνου (Χίθροου), των Βρυξελλών και του Παρισιού (Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί).

Ειδικότερα, την περίοδο 2005-2012 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει καταφέρει σημαντική μείωση 18% -της τάξεως των 12.000 τόνων CO2- των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητές του.

Για την επίτευξη περαιτέρω μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα, ο ΔΑΑ σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων, όπως ο εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και η βελτιστοποίηση λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Διεθνής διάκριση για το αεροδρόμιο της Αθήνας