Δημοψήφισμα για το «ριφιφί» της ΔΕΗ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοψήφισμα για το «ριφιφί» της ΔΕΗ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Μετωπική «σύγκρουση» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με φόντο τη «μικρή ΔΕΗ» - Έκκληση του υπουργείου Ανάπτυξης να μην προχωρήσουν οι απεργίες.

«Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας. Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση».

Με αυτήν τη δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

«Θα επικοινωνήσω τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου, μαζί με τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εάν υπάρξει ψήφιση αυτού του εκτρώματος από το θερινό τμήμα, εν κρυπτώ, να προχωρήσουμε στην συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών, ώστε με βάση το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, να ζητήσουμε διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου να ψηφίσει το Σώμα και να τοποθετηθούν όλοι, και να μην κρύβονται πίσω από το θερινό τμήμα κάποιοι, που κάνουν ότι τάχαμου διαφωνούν. Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που νωρίτερα κατήγγειλε ως «εθνικό έγκλημα»  το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ότι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».  Κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι «παρόλο που δεν έχουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, προσπαθούν να εκποιήσουν τη ΔΕΗ με τη διαδικασία του ριφιφί» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε τετελεσμένα, που αφορούν την εκποίηση δημόσιου εθνικού πλούτου, που λέγεται ΔΕΗ», δήλωσε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμπαράταξης για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί, ενώ άφησε αιχμές για ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μίλησε για ενδεχόμενους επίδοξους «επενδυτές» και εξήγησε πως αυτοί δεν είναι επενδυτές, παρά «αετονύχηδες» και «αεριτζήδες». «Επενδυτές είναι αυτοί που επενδύουν και όχι αυτοί που τους χαρίζονται μονάδες της ΔΕΗ και πλούτος προκειμένου να κερδίζουν. Θέλουν να πάρουν και έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής και δωρεάν το δημόσιο ορυκτό πλούτο. Αυτοί δεν είναι επενδυτές. Είναι αετονύχηδες είναι αεριτζήδες» επεσήμανε.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η ίδρυση της ΔΕΗ έγινε στις 2 Ιουλίου του 1950 και σημείωσε τη συγκυρία, ότι 64 χρόνια μετά, στις 2 Ιουλίου 2014, ο ίδιος επισκέφθηκε το Αμύνταιο και τον ΑΗΣ της ΔΕΗ για να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ενάντια στο «ξεπούλημα».

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία είπε πως «”Βελουχιώτης” θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε …Φωτόπουλο!». Ανέφερε ακόμη ότι «ο κ. Τσίπρας, μετά την ήττα του στις επιτροπές πόλης, όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το “λεφτά υπάρχουν” διακηρύσσοντας επί λέξει ότι “οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα”».

«Μιλάμε για την επιτομή του “λεφτά υπάρχουν” που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αύξηση των τιμών πώλησης ρεύματος στη ΔΕΗ πριν την απεργία
Στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (150 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνονται οι προσφορές των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της απεργίας της ΓΕΝΟΠ που θα οδηγήσει πιθανώς σε έλλειψη ισχύος και κατ’ επέκταση σε άνοδο των τιμών.

Σημειώνεται ότι το κόστος από την άνοδο των τιμών χονδρικής επωμίζεται κυρίως η ΔΕΗ, καθώς αγοράζει την ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς από τους ιδιώτες σε υψηλότερες τιμές, ενώ οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σταθερές.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καθώς και ο πρώην πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος επιρρίπτουν τις ευθύνες για την άνοδο των τιμών χονδρικής στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Από σήμερα κιόλας πριν καν ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ και ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι χθες έδιναν τιμή προσφοράς προκειμένου να μπουν στο σύστημα (pool-χρηματιστήριο ενέργειας) 60-70Euro/MWh, σήμερα προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, δίνουν προσφορά στην ανώτατη τιμή που επιτρέπεται δηλαδή 150Euro/MWh. Αυτοί είναι οι ιδιώτες που η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τη ΔΕΗ. Έχει κανείς αμφιβολία για το τι θα κάνουν αύριο με τα τιμολόγια;», επισημαίνει η ομοσπονδία εργαζομένων.

ΚΚΕ: Να μην περάσει από το «παράθυρο» η ιδιωτικοποίηση
«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ’ επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. Ταυτόχρονα, ο λαός μας να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΑΝΕΛ: «Δώρο στους χρηματοδότες τους» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
«Δώρο στους χρηματοδότες τους» χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πολιτικό πανικό της κυβέρνησης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει αυτά τα «δώρα» τα οποία «θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό». «Οι κυβερνώντες, έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μίας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έκκληση του ΥΠΑΝ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σκέψεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και θέλω να παρακαλέσω να μην κάνουν οτιδήποτε, διότι θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην αγωνιζόμενη επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός πάει καλά» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ.

Στη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα ρευστότητας, με την αξιοποίηση των υπαρχόντων τραπεζικών εργαλείων ή με τη δημιουργία νέων υβριδικών προγραμμάτων, τόσο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όσο και για την επιβίωση των υπαρχουσών.

Ο υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, σχολίασε ότι η σημερινή πρώτη συνάντηση είναι η αρχή μίας συνεργασίας «για τα πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο στην Ελλάδα» και σημείωσε ότι ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να μεταφερθεί ρευστότητα και, μέσω του ΕΣΠΑ, στη μαχόμενη για την επιβίωσή της επιχείρηση, όπως είπε. Τονίζοντας, παράλληλα, ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος για να εμποδίσουμε την αύξηση της ανεργίας και να τη μειώσουμε».

Να στηριχθεί η βιώσιμη μικρομεσαία επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας με υβριδικά μικροδάνεια ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και επανέφερε την πρόταση να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «έξι χρόνια αναζητούμε έναν σύμμαχο και τον βρήκαμε σήμερα. Θα αντιμετωπίσουμε τα πονηρά “προαπαιτούμενα” που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Η μεσαία τάξη αυτής της χώρας θέλουμε την κυβέρνηση να είναι δίπλα μας και όχι απέναντί μας και σε όλο το διάστημα της κρίσης έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες θέσεις ώστε χωρίς δημοσιονομικό κόστος να επαναλειτουργήσει η αγορά, όχι μόνο με έμφαση στις νέες επιχειρήσεις αλλά να μείνουν ζωντανές και οι υπάρχουσες, αποδίδοντας όσα πρέπει στο δημόσιο».

Διαβάστε ακόμη: 

Επιστράτευση κατά black out

 Τσίπρας: «Εθνικό έγκλημα το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ»

Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας