Δημόσιο: Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών ιδιωτών από 1/1/2014

Δημόσιο: Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών ιδιωτών από 1/1/2014

Παγώνουν οι πληρωμές του δημοσίου προς ιδιώτες σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. 

Με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το Δημόσιο θα προχωρήσει από 1/1/2014 σε αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών ιδιωτών με δαπάνες που πρέπει να καταβάλει προς αυτούς.

Για κάθε πληρωμή του δημοσίου προς ιδιώτες θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε από φόρους, είτε από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συμψηφίζουν την πληρωμή με το χρέος του ιδιώτη. Μάλιστα στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα παγώνουν στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικοί έλεγχοι όλο το 24ωρο ακόμα και σε σπίτια

Στην περίπτωση αυτή το χρηματικό ένταλμα πληρωμής της δαπάνης θα παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν θα εξοφλείται μέχρι ο ιδιώτης να τακτοποιήσει τις φορολογικές και άλλες οφειλές του.

Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για κατασχέσεις μισθών είς χείρας τρίτων, κατασχέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων χωρίς προειδοποίηση από την εφορία στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ή περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Διαβάστε σχετικά: Δέσμευση καταθέσεων και αντικειμένων σε θυρίδες χωρίς προειδοποίηση