Η δυναμική επιστροφή της Astra Airlines

Η δυναμική επιστροφή της Astra Airlines

Η Χαρά Ζλατάνη μιλά στο FortuneGreece για την αεροπορική εταιρεία που θα μεταφέρει τους Έλληνες στον επιχειρηματικό κόσμο του Ιράκ.

Δυναμικό comeback κάνει η Astra Airlines, η ελληνική αεροπορική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κουβαλάει στα φτερά της τους παίχτες του ΠΑΟΚ και της Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου σε σημαντικούς αγώνες του εξωτερικού.

Στις 3 Απριλίου εγκαινιάζει τη σύνδεση Αθήνας-Ερμπί, συνδέοντας για πρώτη φορά αεροπορικά την Ελλάδα με το Βόρειο Ιράκ στο οποίο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται πολλές από τις γνωστότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

«Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να κλείσει η πτήση Αθήνα-Ερμπίλ. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη περιοχή με σημαντικό επιχειρηματικό περιβάλλον και δεν έχει καμία σχέση με τη Βαγδάτη. Η ασφάλεια είναι εγγυημένη, καθώς γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο», αναφέρει στο FortuneGreece.com η Αντιπρόεδρος της Astra Airlines, Χαρά Ζλατάνη. Το εν λόγω δρομολόγιο περιλαμβάνει δύο αναχωρήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: Το σχέδιο κυριαρχίας της Μέσης Ανατολής στις αερομεταφορές

Η αεροπορική μου κίνησε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον δεδομένου ότι πρόκειται για μια αμιγώς οικογενειακή ελληνική επιχείρηση που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 και που ελάχιστοι γνωρίζουν. Η κα. Ζλατάνη εξηγεί πως η σύσταση της εταιρείας -η οποία έχει ως βάση της το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης- οφείλεται στην αγάπη του αδερφού της για την αεροπορία και στην ενασχόλησή του από το 1996 με chartering αεροσκαφών. Σπεύδει ακόμη να διευκρινίσει ότι η ταυτότητά της είναι ελληνική, παρά το γεγονός ότι κάποιοι πίστεψαν στην αρχή πως από πίσω κρύβονται ξένοι επενδυτές.

 

Έως το 2010 δεν ήταν ευρέως γνωστή στην τοπική κοινωνία διότι μέχρι τότε εκτελούσε μόνο πτήσεις charter και εξυπηρετούσε την άγονη γραμμή Θεσσαλονίκης-Χίου. Η αλλαγή έγινε το 2012 όταν πήραν πέντε άγονες γραμμές και πτητικό έργο με Έλληνες του εξωτερικού από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Την ίδια χρονιά δημιουργείται και μια επιπρόσθετη βάση στην Αθήνα για το δρομολόγιο Αθήνα-Σητεία. Σταδιακά προστέθηκαν τα  δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Σάμο, Καλαμάτα και Κέρκυρα και εποχιακά πετάνε από τη Θεσσαλονίκη προς τα ελληνικά νησιά. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί δρομολόγια σε 13 νησιωτικούς προορισμούς.

Διαβάστε ακόμη: (Αερο)μεταφορές: Το «πάρτι» τώρα αρχίζει

Ο στόλος της Astra Airlines αποτελείται από τρία ιδιόκτητα αεροσκάφη, δύο ΒΑe 146-300 και ένα Airbus A320, ενώ εδώ και τρία χρόνια νοικιάζονται δύο επιπλέον αεροπλάνα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν σε επίπεδο επταμήνου, διάστημα κατά το οποίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η τουριστική κίνηση. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα προστεθεί μάλιστα και ένα νέο αεροσκάφος, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε τέσσερα.

«Στόχος μας εξακολουθεί και είναι η διείσδυση στις περιφερειακές αγορές. Δεν πάμε κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα αλλά επιλέγουμε να εκτελούμε δρομολόγια σε μέρη που δεν πηγαίνουν οι άλλοι». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο των αερομεταφορών στη χώρα μας, η κα. Ζλατάνη διατηρεί τις επιφυλάξεις της: «Είναι ζόρικα τα πράγματα και έχει ενταθεί πολύ ο ανταγωνισμός λόγω της εισόδου των low cost εταιρειών που μπήκαν στην ελληνική αγορά». Παρόλα αυτά, τα οικονομικά στοιχεία της Astra Airlines δείχνουν να «απογειώνονται», δεδομένου ότι οι ζημίες που κατεγράφησαν το 2012 υπερκαλύφθηκαν και το 2013 έκλεισε με τζίρο κοντά στα 43,4 εκατομμύρια ευρώ και 404.702 επιβάτες!

Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες αεροπορικές economy class

Για το 2014 η διοίκηση της αεροπορικής προσβλέπει σε νέα δρομολόγια κυρίως προς τις αναπτυσσόμενες αγορές και σε ενίσχυση του στόλου της, ενώ δεν παύει να κυνηγάει μεγαλύτερη άνοδο κερδοφορίας.

Στα πλεονεκτήματα της είναι η εκτέλεση απευθείας ad-hoc και προγραμματισμένων ναυλωμένων δρομολογίων έχοντας τη δυνατότητα πτήσης σε ώρες και ημέρες που εξυπηρετούν τον πελάτη και η εξυπηρέτηση πτήσεων για Ιncentive flights, Sporting Events, Trade Fairs, Music-Cultural Events, Social Events, Inclusive IT groups και θρησκευτικό τουρισμό.

Παράλληλα, παρέχεται σε Tour Operators, Travel Agents, Airlines and Air Brokers η  δυνατότητα ναύλωσης πτήσεων για γκρουπ αποτελούμενα από 50 άτομα έως και 112 άτομα σε ανταγωνιστικές τιμές σε διάφορους προορισμούς, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο ευρύτερο χώρο της Ευρώπης.

Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες αεροπορικές Business Class