Διπλές αυξήσεις της ΔΕΗ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Διπλές αυξήσεις της ΔΕΗ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 25 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή των νέων χρεώσεων ενώ το φθινόπωρο έρχονται αυξήσεις για όλους.

Αυξήσεις σε δύο δόσεις έρχονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τις 25 Ιουλίου για τους ιδιοκτήτες εξοχικών κι έπειτα για το σύνολο των καταναλωτών από τον Σεπτέμβριο μέσω των ειδικών χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Από την προσεχή Παρασκευή αυξάνεται έως και 11,5% ο λογαριασμός της ΔΕΗ για περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες οι οποίες σήμερα ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία των 800 κιλοβατώρων το τετράμηνο.

Όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα, τον Σεπτέμβριο θα έρθει το δεύτερο «κύμα» αυξήσεων, το οποίο αφορά τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και πιο συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση του χαμηλού κόστους ηλεκτροδότησης όσων κατοικούν στα μη διασυνδεμένα νησιά κι όσων δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η κατάργηση της μικρότερης κλίμακας κατανάλωσης από τις 25 Ιουλίου σημαίνει την επιβάρυνση από 4 έως 15 ευρώ το τετράμηνο ανά κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σήμερα 2,16 εκατ. παροχές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της δεύτερης αύξησης τιμολογίων του Σεπτεμβρίου και με ποιον τρόπο θα επιμεριστεί στους καταναλωτές.

Προ δύο εβδομάδων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε σε ΦΕΚ την απόφαση για τα συνολικά ποσά που πρέπει να ανακτηθούν από τους καταναλωτές μέσω ΥΚΩ. Όπως αναφέρουν τα Νέα, αθροιστικά για το 2012 και το 2013 προέκυψε το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ από το οποίο έχουν απομείνει προς ανάκτηση τα 300 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος προϋπολογίζονται επιπλέον 800 εκατ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με την Eurostat στις πρώτες θέσεις των αυξήσεων στην τιμής της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άνοδο 44% στα οικιακά τιμολόγια από το 2010 έως το 2013. Το γεγονός όμως ότι η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει κατά 20% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα έρθουν και νέα κύματα αυξήσεων.

Πηγή: Τα Νέα

Διαβάστε ακόμη:

Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον λιγνίτη

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ