ΔΝΤ: Καλύτερη από το αναμενόμενο η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

ΔΝΤ: Καλύτερη από το αναμενόμενο η ανάκαμψη στην ευρωζώνη
epa03098405 International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (R) and President of the Euro group Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker chat at the start of a Euro Group finance ministers council at the EU headquarters in Brussels, Belgium, 09 February 2012. Eurozone finance ministers were due to discuss a second bailout package for Greece over dinner, hours after the government in Athens agreed to adopt harsh new austerity measures and struck a debt write-off deal with private creditors. 'Negotiations with representatives of the European Union, the International Monetary Fund (IMF) and the European Central Bank (ECB) have been successfully concluded,' Greek Prime Minister Lucas Papademos said in Athens EPA/OLIVIER HOSLET

Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την πορεία των οικονομιών του ενιαίου νομίσματος.

 

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι προβλεπόταν, όμως το βάρος του χρέους, ο χαμηλός ακόμη πληθωρισμός και οι τραπεζικοί κίνδυνοι μπορεί μεσοπρόθεσμα να την επηρεάσουν, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του.

Στην έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη για την επόμενη διετία, στο 2,1% για το 2017 (+0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουλίου) και στο 1,9% για το 2018 (επίσης +0,2%). Η αναθεώρηση αυτή αντικατοπτρίζει “την επιτάχυνση των εξαγωγών εντός του ευρύτερου πλαισίου μιας ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου” και μια “μείωση του πολιτικού κινδύνου”, σημειώνει το Ταμείο.

Στην προηγούμενη έκθεσή του το ΔΝΤ εμφανιζόταν επιφυλακτικό, λόγω του αβέβαιου αποτελέσματος των εκλογών που επρόκειτο να διενεργηθούν σε χώρες της ευρωζώνης, όπως ήταν οι βουλευτικές στη Γερμανία και την Ολλανδία και οι προεδρικές στη Γαλλία.

Η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται ότι πλήττει λιγότερο τις Βρυξέλλες και περισσότερο το Λονδίνο. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη παραμένει αμετάβλητη, στο 1,7% για φέτος και στο 1,5% για το 2018. Όμως οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα “είναι ιδιαίτερα αβέβαιες και θα εξαρτηθούν εν μέρει από τη νέα οικονομική σχέση (της Βρετανίας) με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, προστίθεται στην έκθεση.

Προς τα επάνω αναθεώρησε το Ταμείο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γερμανία (2% φέτος και 1,8% το 2018), τη Γαλλία (1,6% για φέτος και 1,8% για το 2018), την Ιταλία (1,5% για το 2017 και 1,1% για το 2018) και την Ισπανία (3,1% το 2017 και 2,5% το 2018).

Για να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη, όπως είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, οι μη ευνοϊκοί δημογραφικοί παράγοντες αλλά “και το βάρος του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους σε ορισμένες χώρες”, το ΔΝΤ καλεί όσες χώρες μπορούν να το κάνουν να επενδύσουν ώστε “να στηρίξουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.