Έχουμε λιγότερο από 20 χρόνια για να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές

Έχουμε λιγότερο από 20 χρόνια για να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές

Μελέτη σχετικά με την κλιματική αλλαγή λέει ότι η βενζίνη και το πετρέλαιο θα πρέπει να έχουν εξαλειφθεί από τις μεταφορές μέχρι το 2035.

Το τελευταίο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη ή πετρέλαιο θα πρέπει να πουληθεί το 2035 αν θέλουμε πραγματικά να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρει μια μελέτη που κυκλοφόρησε χθες, Πέμπτη.

Η έκθεση της Climate Action Tracker (CAT), με την υποστήριξη τριών ευρωπαϊκών ερευνητικών ομάδων, επισημαίνει ότι απαιτείται μια δραστική στροφή προς τα καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εφόσον το 14% των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από τον κλάδο των μεταφορών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, οι ηγέτες του κόσμου όρισαν ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, εντείνοντας τις προσπάθειες για ένα όριο αύξησης 1,5 βαθμών Κελσίου.

«Υπολογίζουμε ότι το τελευταίο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη ή ντίζελ θα πρέπει να πουληθεί το 2035» είπε η έκθεση της CAT, ώστε ο παγκόσμιος στόλος αυτοκινήτων να συμβαδίζει με τον στόχο αυτό. Η υπόθεση στην οποία βασίζεται η πρόβλεψη αυτή είναι ότι τα τελευταία αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι το 2050.

Η CAT είναι μια από τις βασικές οργανώσεις που παρακολουθεί τις δράσεις των κυβερνήσεων για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και περιλαμβάνει ερευνητές που έχουν συγγράψει κλιματικές εκθέσεις για τον ΟΗΕ.

«Προκαλεί εντύπωση που το χρονικό όριο πρέπει να τεθεί τόσο νωρίς – σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή για ολόκληρο τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας» τονίζει στο Reuters ο Νίκλας Χένε του NewClimate Institute. Οι άλλες δεξαμενές σκέψης πίσω απ’ την έκθεση είναι οι Ecofys και Climate Analytics.

Ο χρονικός ορίζοντας απόσυρσης των οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ είναι πιο σύντομος σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί από τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Toyota, για παράδειγμα, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματά της κατά 90% μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Φέτος, η χρονιά αναμένεται να είναι η θερμότερη στην ιστορία, με θερμοκρασίες κατά 1 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από εκείνες της προβιομηχανικής εποχής.

Η μελέτη καταλήγει στο ότι το «πρασίνισμα» του κλάδου των μεταφορών απαιτεί μια παράλληλη στροφή προς την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μην φορτίζονται με ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα