ΕΕ προς Ρωσία: Έχετε μία εβδομάδα διορία

ΕΕ προς Ρωσία: Έχετε μία εβδομάδα διορία

Τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά για νέες κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ουσιαστικά την Κυριακή μία εβδομάδα διορία στη Ρωσία για να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Σκληρή στάση από τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες

«Οι χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να το σκεφτούν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό. Το γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τόσο σοβαρό που είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε ανεβάζοντας το επίπεδο των κυρώσεων εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ουκρανία να δώσει τη μάχη, να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την επικράτειά της και το λαό της, να τη βοηθήσουμε στρατιωτικά – ιδίως με στρατιωτικό υλικό», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει να εξεταστεί στη σύνοδο του NATO την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ από τη δική της πλευρά πρέπει να κάνει βαρύτερες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για παράδειγμα ακυρώνοντας ισχύουσες συμβάσεις για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπλήρωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ -τα οποία δεν έχουν πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο- αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Φάιμαν.

«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν, τουλάχιστον ως σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η ΕΕ και άλλοι», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

«Αγκάθι» στα σχέδια της ΕΕ η Σλοβακία
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα.

«Θεωρώ τις κυρώσεις χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Φίτσο σήμερα τα ξημερώματα στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», πρόσθεσε.

Ο Φίτσο, η χώρα του οποίου έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, υπογράμμισε ότι θα πολεμήσει για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβακίας.

«Αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», είπε.

Βέλγιο- Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά
Την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα McDonald’s της Ρωσίας

Δεν πείθονται από τα επιχειρήματα της Ρωσίας οι ΗΠΑ