Εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο

Εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο

Δύο ημέρες μετά τα επεισόδια στα οποία 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η στρατιωτική κυβέρνηση δυναμιτίζει την κατάσταση με την απόφασή της.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έκανε πράξη αυτό που εδώ και καιρό ακούγονταν και διέγραψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες ΜΚΟ, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της δικαιοσύνης.

Όπως ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η απαγόρευση αυτή αφορά τόσο την Αδελφότητα -η οποία δεν έχει κάποια νομική υπόσταση- όσο και την Ένωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, της ΜΚΟ που δημιουργήθηκε υπό την προεδρία του Μόρσι και η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως εξάλλου και «όποια οργάνωση προέρχεται, ή χρηματοδοτείται από αυτήν».

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει στις 23 Σεπτεμβρίου τις «δραστηριότητες» των Αδελφών Μουσουλμάνων και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της ισλαμιστικής οργάνωσης, από την οποία προέρχεται και ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ εξασφάλισε τις διαβεβαιώσεις του βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα για την στήριξη του Ριάντ στις νέες αρχές του Καΐρου απέναντι στην «τρομοκρατία» και τους «στασιαστές».

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στη μοναρχία του Κόλπου, την πρώτη του διεθνή αποστολή αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Μανσούρ έγινε δεκτός χθες στη Τζέντα, από τον Σαουδάραβα ηγέτη, ο οποίος του επανέλαβε την διάθεση της χώρας του να υποστηρίξει την Αίγυπτο απέναντι στην «τρομοκρατία», «τους στασιαστές και όλους εκείνους που επιδιώκουν να βλάψουν τις εσωτερικές της υποθέσεις».

Η Σαουδαραβική κυβέρνηση είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης στην Αίγυπτο, που εγκαταστάθηκε μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό. Το Ριάντ, που είχε αντιδράσει έντονα κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, αμέσως μετά την ανατροπή του Μόρσι είχε ανακοινώσει τη χορήγηση βοήθειας 5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τουλάχιστον 50 νεκροί μετά από νέες συγκρούσεις στην Αίγυπτο