«Ελάτε να γνωριστούμε ξανά» λέει η AIG στους Έλληνες

«Ελάτε να γνωριστούμε ξανά» λέει η AIG στους Έλληνες

Ο ασφαλιστικός όμιλος των ΗΠΑ διασώθηκε από το αμερικανικό Δημόσιο και πλέον επικεντρώνεται σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να ασφαλίζει.

Από τον Νίκο Χ. Ρουσάνογλου

KΟΙΤΩΝΤΑΣ ΕΞΩ από το παράθυρο του γραφείου του στη λεωφόρο Κηφισίας, ο Τζουζέπε Zόρνιο, διευθύνων σύμβουλος της AIG Ελλάς Α.Ε., καθημερινά παρατηρεί να περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα. Γνωρίζει ότι πολλά από αυτά είναι ασφαλισμένα στην εταιρεία που ο ίδιος βρίσκεται τα τελευταία 16 χρόνια. Επιδιώκοντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της ασφαλιστικής αγοράς, η AIG εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, που προσφέρουν μεγάλη κερδοφορία.

Ο Ιταλός μάνατζερ, μιλώντας άπταιστα ελληνικά ─έπειτα από 22,5 χρόνια στην Ελλάδα─, ξεκαθαρίζει στο Fortune ότι η AIG δεν στοχεύει μόνο στις παραδοσιακές αγορές του κλάδου. Αντιθέτως, έχει λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, όπως η ασφάλιση έναντι ευθυνών διευθυντών/στελεχών που απευθύνεται στις επιχειρήσεις. «Ο τρόπος λειτουργίας, όχι μόνο ο δικός μας, αλλά των περισσότερων εταιρειών παγκοσμίως, έχει αλλάξει μετά την κρίση. Ο λόγος είναι ότι για όλους η άντληση κεφαλαίων είναι δυσκολότερη. Επομένως, επιβάλλεται να έχεις ως οργανισμός τα απαιτούμενα εχέγγυα ώστε να προσελκύεις επενδυτές» τονίζει ο Τζουζέπε Ζόρνιο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής γνωρίζει ότι έχει μία από τις δυσκολότερες θέσεις στον μικρόκοσμο της AIG, καθώς καλείται να εξασφαλίσει ανάπτυξη και κερδοφορία σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση –όπως δείχνουν τα 1,5 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα– και ολοκληρώνεται ο έκτος διαδοχικός χρόνος μείωσης του ΑΕΠ. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται να δικαιώνουν τις προσπάθειές του.

aig2

FORTUNE: Μπορείτε να μας περιγράψετε την πορεία της AIG από τη διάσωσή της από την αμερικανική κυβέρνηση το 2008 μέχρι το τέλος του 2012, όταν η εταιρεία αρχίζει να επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο;
Όπως γνωρίζετε, το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο όμιλος της AIG αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, η AIG δέχθηκε βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που συνολικά ανήλθε στα 182,3 δισ. δολάρια.

Από τότε ξεκίνησε ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της AIG, με στόχο να αποπληρωθούν το αμερικανικό Δημόσιο και οι φορολογούμενοι. Το ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι η εταιρεία δεν στάθηκε εκεί. Λίγο καιρό αφού ανέλαβε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της AIG, ο κύριος Μπομπ Μπένμος πήγε αυτόν τον στόχο ένα βήμα παραπέρα, υποσχόμενος πως η AIG όχι μόνο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο 100%, αλλά θα φέρει και κέρδος στους φορολογούμενους.

Ξεκινώντας λοιπόν το 2010, η AIG έθεσε σε εφαρμογή ένα πλάνο που περιλάμβανε πωλήσεις, αποπληρωμές και αποεπενδύσεις, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο χρόνια. Συνολικά η AIG κατέβαλε όχι μόνο το αρχικό ποσό των 182,3 δισ. δολαρίων, αλλά και επιπλέον 22,7 δισ. δολάρια κέρδη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, καταφέρνοντας έτσι να ολοκληρώσει την πλήρη ανάκαμψή της μέχρι το τέλος του 2012.

Διαβάστε ακόμη: H Ελλάδα εξάγει (κουλτούρα) καφέ

Πώς κατέστη εφικτή αυτή η ταχεία επάνοδος και η ανάκαμψη του ομίλου, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης;
Όταν έφτασε στο σημείο να χρειαστεί βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η AIG ήταν ένας ιδιαίτερα μεγάλος όμιλος με πολύπλευρη δραστηριότητα σε πολλαπλούς τομείς, πέραν του ασφαλιστικού. Για να μπορέσει λοιπόν να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, έπρεπε να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της και να εστιάσει εκεί όπου είχε πραγματικά ηγετική θέση και αξεπέραστη τεχνογνωσία, που δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό κομμάτι. Οι ασφάλειες ήταν άλλωστε και η πιο υγιής και κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Έτσι η εταιρεία έγινε πιο μικρή και σαφώς πιο σταθερή. Έκανε σημαντικές αλλαγές στη δομή της και επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο στη σωστή διαχείριση των κινδύνων και τον εσωτερικό έλεγχο. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την πορεία ήταν οι άνθρωποί της. Η AIG, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μια εταιρεία με μακρά ιστορία, πολύ ισχυρό όνομα και ιδιαίτερα ικανά στελέχη. Οι άνθρωποι της εταιρείας τη βοήθησαν να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες και να βρίσκεται και πάλι σήμερα στη θέση που της αρμόζει.

Η έναρξη της λειτουργίας της AIG στην Ελλάδα με τη νέα της ονομασία ξεκίνησε προς το τέλος του 2012. Τότε θέσατε μια σειρά στρατηγικών στόχων για την ανάπτυξη της εταιρείας το 2013, όπως πελατοκεντρική προσέγγιση και βιώσιμη κερδοφορία. Πώς αξιολογείτε τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα αναφορικά με την επίτευξη των στόχων αυτών;
Η μέχρι στιγμής πορεία της εταιρείας και οι ενδείξεις που έχουμε για το κλείσιμο της χρονιάς είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Σε ακόμη μία ομολογουμένως δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την ασφαλιστική αγορά, αλλά και για τη χώρα στο σύνολό της, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή μας για να πετύχουμε αυτή τη βιώσιμη κερδοφορία, που είναι ένας από τους πέντε στρατηγικούς μας πυλώνες.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πελατοκεντρική προσέγγισή μας: αφενός έχουμε εστιάσει στις σχέσεις με το δίκτυο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μας, παρέχοντάς τους την υποστήριξη που χρειάζονται αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία πώλησης και εκπαίδευσης ώστε να αναπτύξουν το χαρτοφυλάκιό τους. Αφετέρου, στη διάρκεια του εννεαμήνου έχουμε παρουσιάσει νέα προϊόντα και έχουμε προβεί σε βελτιώσεις στα υπάρχοντα, με στόχο να ανταποκρινόμαστε στις τρέχουσες ανάγκες των ασφαλισμένων μας.  Δίνουμε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην κανονιστική συμμόρφωση και την εταιρική διακυβέρνηση, που είναι και ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής μας, εφαρμόζοντας αυστηρά πρότυπα λειτουργίας, που ορίζουν όχι μόνο οι εποπτικές αρχές στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εμείς οι ίδιοι ως οργανισμός. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό με τη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων μας, ενώ παράλληλα κάνουμε βελτιώσεις στις λειτουργικές μας διαδικασίες, με στόχο την πιο αποδοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνεργατών μας.

aig3

Σήμερα ποιο είναι το μέγεθος του ομίλου τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα;
Αυτή τη στιγμή ασφαλίζουμε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 130 χώρες και απασχολούμε σχεδόν 63.000 εργαζομένους. Τα έσοδα του ομίλου το 2012 ανήλθαν στα 65,7 δισ. δολάρια, ενώ για την AIG Property Casualty, δηλαδή τον βραχίονα των γενικών ασφαλειών, τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 34,4 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η συνολική παραγωγή στην ίδια περίοδο ανήλθε στα 109,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο καινοτόμες εταιρείες αυτοκινήτου στον κόσμο

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας από το νέο έτος και μετά; Τι στόχους θέτετε αναφορικά με τη στρατηγική τοποθέτηση της AIG στην ελληνική αγορά, συστήνοντας εκ νέου την εταιρεία σας στους Έλληνες;
Το όραμά μας είναι να είμαστε η ασφαλιστική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία για τους συνεργάτες, τους ασφαλισμένους, τους εργαζομένους και την αγορά μας, με άξονες τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες που σας ανέφερα πιο πριν.  Για να το πετύχουμε αυτό, θα εστιάσουμε στους κινδύνους και τους τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί, και στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε τα μέγιστα σε συνεργάτες και ασφαλισμένους. Θα συνεχίσουμε, όπως και φέτος, να βελτιώνουμε ή να σχεδιάζουμε νέα προϊόντα, αλλά και να βελτιώνουμε τις διαδικασίες μας για να είμαστε πιο αποδοτικοί και γρήγοροι στην εξυπηρέτησή μας.
Το πρώτο έτος μετά τη μετονομασία μας από Chartis σε AIG μέχρι στιγμής έχει μια πάρα πολύ θετική πορεία. Η ελληνική αγορά ανταποκρίθηκε θετικά στο νέο μας όνομα, ωστόσο σίγουρα χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια από τη δική μας πλευρά. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως έχουμε και μια εξαιρετική ιστορία επιτυχίας και ανάκαμψης να διηγηθούμε, και ειδικά στην Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο έχουμε ανάγκη από τέτοια παραδείγματα.

Αυτή τη στιγμή ποιες ασφαλιστικές καλύψεις προσφέρετε στην ελληνική αγορά; Υπάρχει η πρόθεση διεύρυνσης του πακέτου των υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα;
Οι δύο κατηγορίες κοινού της AIG είναι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, προσφέρουμε προγράμματα ασφάλισης οχημάτων, κατοικιών, σκαφών, ταξιδιών και προσωπικών ατυχημάτων, καθώς και μερικά πιο ιδιαίτερα προγράμματα, όπως η ασφάλιση ποδηλάτων. Επιπλέον, για τους ασφαλισμένους με περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας έχουμε δημιουργήσει το Private Client Group, σε κατά παντός κινδύνου βάση, με συμφωνημένες αξίες και εξυπηρέτηση σε 24ωρη βάση.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η AIG παρέχει μια μεγάλη σειρά προϊόντων στους κλάδους αστικής ευθύνης, περιουσίας, μεταφορών και χρηματικών απωλειών. Τολμώ να πω μάλιστα πως έχουμε ένα μακρύ παρελθόν πρωτοπορίας, αφού ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε στην ελληνική αγορά προϊόντα για ευθύνη στελεχών διοίκησης, περιβαλλοντικούς κινδύνους, ηλεκτρονικούς και διαδικτυακούς κινδύνους, καθώς και ανάκληση προϊόντων.

Οι ασφάλειες αυτοκινήτων έχουν πλέον έντονη παρουσία, από πλευράς πωλήσεων, στο ίντερνετ. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο πωλήσεων, που επί της ουσίας καταργεί τον ασφαλιστικό πράκτορα. Η AIG έχει τέτοιες βλέψεις, δεδομένου ότι όλο και περισσότερα συμβόλαια συνάπτονται πλέον online;
Επιτρέψτε μου να έχω μερικές ενστάσεις πάνω στο δίπολο ασφαλιστικών πρακτόρων και online αγορών. Σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό ιδιωτών που στρέφεται στις online αγορές, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τον ρόλο του ασφαλιστικού πράκτορα, που συνεχίζει να είναι απαραίτητος για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων. Σε ό,τι αφορά εμάς, η λογική που ακολουθούμε είναι αυτή της «πολυκάναλης» διανομής. Πέρα από το δίκτυο των συνεργατών μας, δίνουμε τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους να κάνουν απευθείας αγορές και χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για την προώθηση των προϊόντων μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα κανάλια μας λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

aig4

Πώς αξιολογείτε την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Ποιες οι προοπτικές της;
Όπως οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας στην Ελλάδα, και η ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ιδιαίτερα μεγάλες πιέσεις, δείχνοντας ωστόσο εξαιρετικά μεγάλη ανθεκτικότητα. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, η εταιρική διακυβέρνηση, η κανονιστική συμμόρφωση, η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και οι εσωτερικοί έλεγχοι που οι ίδιες οι εταιρείες διεξάγουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τη φερεγγυότητά τους.
Σημαντικό ωστόσο ρόλο έχει ο ασφαλισμένος, και εδώ σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αν π.χ. συγκρίνουμε τους Έλληνες με κατοίκους χωρών της δυτικής Ευρώπης, θα διαπιστώσουμε μια σαφή έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης. Αυτό φαίνεται, για παράδειγμα, ξεκάθαρα στο γεγονός πως περίπου το 85% των κατοικιών δεν έχει ασφάλιση σεισμού σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή όπως η Ελλάδα. Άρα, το πρώτο μέλημα είναι η σωστή εκπαίδευση ιδιωτών και επιχειρήσεων. Το θέμα αυτό αφορά τόσο τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τους διαμεσολαβητές.

Οι ασφάλειες κατοικίας είναι ένας τομέας που στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί αλλά που προβλέπεται να «απογειωθεί», εφόσον προχωρήσει η πρόθεση της κυβέρνησης να καταστεί η ασφάλιση των ακινήτων υποχρεωτική. Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη αυτή; Τι πρόταση θα καταθέσετε ως ασφαλιστικός όμιλος ώστε να διεκδικήσετε το δικό σας μερίδιο στη νέα αυτή αγορά;
Πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο και πολύπλοκο θέμα. Από τη μία, η ασφάλιση της προσωπικής ιδιοκτησίας θα έπρεπε να επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, από την άλλη, όμως, όταν μιλάμε για καταστροφικά γεγονότα, όπως ένας μεγάλος σε κλίμακα σεισμός, τα μεγέθη μιας ζημιάς κινούνται σε τέτοια επίπεδα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα ούτε από τους πολίτες ούτε και από το ίδιο το κράτος.

Επιπλέον, ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να σχεδιαστεί ιδιαίτερα προσεκτικά ώστε και οι πολίτες να μπορούν να επωμιστούν το κόστος και οι εταιρείες να διαχειριστούν πιθανές ζημιές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα επιμείνω πως, πριν περάσουμε στη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας της ασφάλισης, θα πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση των ιδιωτών, προκειμένου αυτοί να αντιληφθούν πώς μπορεί ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα να εξασφαλίσει το πιο βασικό περιουσιακό τους στοιχείο.

Αποτελέσματα Παραγωγής στην Ελληνική αγορά 2012

Συνολική Παραγωγή Ασφαλίστρων: 109,8 εκατ. ευρώ

Καταβολή αποζημιώσεων: 34,2 εκατ. ευρώ

Μεικτός Δείκτης (combined ratio): 69%

Δείκτης Ζημιών: 35% των καθαρών δεδουλευμένων ασφαλίστρων

 *To κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.