Ελλάδα: Bitcoins υπάρχουν!

Ελλάδα: Bitcoins υπάρχουν!

Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν, αλλά οι Έλληνες είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη σε συναλλαγές στο νέο ψηφιακό νόμισμα.

Το Bitcoin, το οpen source ψηφιακό νόμισμα που πραγματοποιεί μία φρενήρη κούρσα την τελευταία εβδομάδα (σ.σ. την Τετάρτη έσπασε το φράγμα των 1000 δολαρίων και την Παρασκευή βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 1.242 δολάρια, στα επίπεδα δηλαδή μίας ουγκιάς χρυσού) φαίνεται δεν είναι τόσο μακρινό και εξωτικό για κάποιους συμπολίτες μας.

Ο George Samman, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BTC.sx, μίας πλατφόρμας συναλλαγής Bitcoin με έδρα το Σίδνεϊ αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του StartupSmart ότι ο ευρωπαϊκός Nότος είναι αυτός που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη Γηραιά Ήπειρο πραγματοποιεί συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα.

«Στην Ευρώπη έχουμε περισσότερους χρήστες στην Ελλάδα και την Ισπανία από ότι στην Αγγλία ή την Ελβετία . Πιστεύουμε ότι αυτό έχει να κάνει με τον πραγματικό φόβο που έχουν οι πολίτες των χωρών αυτών απέναντι σε μία χρεοκοπία ή μία έξοδο της χώρας τους από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Bitcoin: Το μέλλον των συναλλαγών ή η μεγαλύτερη «πυραμίδα» του 21ου αιώνα;

Το ότι bitcoins υπάρχουν στα «πορτοφόλια» Ελλήνων το μάθαμε από πρώτο χέρι την περασμένη Κυριακή, στα πλαίσια του συνεδρίου «Disrupt, Startup, ScaleUp» όπου ο Ανδρέας Αντωνόπουλος (φωτογραφία), ένας ομογενής επιχειρηματίας από το Σαν Φρανσίσκο, που ειδικεύεται στα κρυπτογραφικά νομίσματα, ήρθε να παρουσιάσει το bitcoin στο αθηναϊκό κοινό. Προς έκπληξη όλων, όπως αποδείχθηκε το 90% του κοινού του γνώριζε την ύπαρξη του «νεόκοπου» νομίσματος και 10% των παρευρισκόμενων ανέφερε ότι διέθετε στην κατοχή του bitcoins.

Ο κ. Αντωνόπουλος στην ομιλία του χαρακτήρισε το bitcoin ως «το internet των νομισμάτων», τονίζοντας ότι οι ηλεκτρονικές αγορές σήμερα γίνονται με ένα ξεπερασμένο μέσο όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες που γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’50 για να καλύψουν τις ανάγκες μιας άλλης εποχής, ενώ το bitcoin είναι η απόλυτη μορφή νομίσματος που ταιριάζει, ακολουθεί και υποστηρίζει τη νέα ηλεκτρονική εποχή.

Για το πόσο καινοτόμο είναι το νέο νόμισμα και για να δικαιολογήσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί ανέφερε: «Η αλήθεια είναι πως το bitcoin είναι επαναστατικό, γιατί ποτέ ξανά στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει υιοθετηθεί ένα μέσο συναλλαγής απολύτως αποκεντρωμένο, αδέσμευτο από την εποπτεία οποιασδήποτε αρχής και κεντρικής τράπεζας. Στην παρούσα φάση είναι άστοχο κανείς να εστιάζει στη διακύμανση της ισοτιμίας του bitcoin, που ομολογουμένως έχει τεράστιες εναλλαγές και αποκλίσεις έναντι των κλασικών νομισμάτων».

Σε ό,τι αφορά στη στάση που τηρεί το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα και η συντριπτική πλειοψηφία του οικονομικού Τύπου, τόνισε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στην καταγέλαστη φάση, όμως το νόμισμα θα καθιερωθεί, καθώς δημιουργήθηκε και ανταποκρίνεται στην εποχή του». Για να στηρίξει περαιτέρω αυτήν του την άποψη ανέφερε ότι «σήμερα 6,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός του κλασικού συστήματος συναλλαγών, καθώς δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, πιστωτικές κάρτες ή άλλης μορφής σχέση με το δίκτυο χρήματος. Δύο δισ. εξ αυτών, ωστόσο, διαθέτουν πρόσβαση στο Internet, και μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του bitcoin».

Διαβάστε ακόμη: Είναι το Bitcoin το νόμισμα του υποκόσμου;