Έλλειμμα εμπιστοσύνης το πιο μεγάλο πρόβλημα

Έλλειμμα εμπιστοσύνης το πιο μεγάλο πρόβλημα

Τι δείχνει η υπόθεση Cosco, τι αναφέρουν πηγές των θεσμών και γιατί τα πράγματα στη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο εύκολα.

Θεσμοί και κυβέρνηση διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θέλουν να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν με τα προαπαιτούμενα και τη δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο, και οι δύο πλευρές με τη στάση τους δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα.

Πρώτα από όλα, η κυβέρνηση με τα συνεχή πισωγυρίσματα σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, με πρόσφατο παράδειγμα τη σύμβαση κύρωσης της συμφωνίας με την COSCO για τον ΟΛΠ. Η καταγγελία των Κινέζων ότι άλλη συμφωνία υπέγραψαν και άλλη πήγε στη Βουλή, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη εμπιστοσύνης, υποστηρίζουν αξιωματούχοι που παρακολουθούν πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το βασικότερο στοιχείο που καθορίζει τις σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και τη στάση που τηρούν oι δεύτεροι στη διαπραγμάτευση. «Είναι εκατοντάδες τα σημεία που συμφωνήθηκαν και δεν τηρούνται» επισημαίνουν πηγές των δανειστών, που εξακολουθούν να αναφέρουν στις εκθέσεις τους προς τους θεσμούς ότι «η έλλειψη ιδιοκτησίας του προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι εκείνη που μπλοκάρει όλες τις μεταρρυθμίσεις».

Οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν σε κατ’ιδιαν συζητήσεις ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε κάποια πράγματα, στο δημοσιονομικό κομμάτι, αρκεί όμως να δουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι συζητήσεις θα πάρουν πολύ χρόνο, παρά το γεγονός ότι με τις γερμανικές και τις γαλλικές εκλογές το 2017 θα έχουν πολύ μεγαλύτερους πονοκεφάλους…