Ελληνικές startups μπαίνουν στο ρινγκ… της επιχειρηματικότητας

Ελληνικές startups μπαίνουν στο ρινγκ… της επιχειρηματικότητας

Ελληνικές εταιρείες που διακρίθηκαν στον «αγώνα» για την απόκτηση της χρηματοδότησης μιλούν για την εμπειρία τους στο Get in the Ring.

Ογδόντα χώρες, ένα ρινγκ και χιλιάδες startups που έχουν πέσει στον «αγώνα» για την απόκτηση της χρηματοδότησης. Ο λόγος για το Get in the Ring, μια «μάχη» επενδύσεων που δημιουργήθηκε από το Erasmus Centre for Entrepreneurship με σκοπό να φέρει σε επαφή υποσχόμενους επιχειρηματίες με επενδυτές. Ο διαγωνισμός, που είναι αναγνωρισμένος από την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, θεωρείται το πρώτο βήμα εκκίνησης και διασύνδεσης ανάμεσα σε ιδέες και επιχειρηματίες, αλλά και ανάμεσα σε επιχειρηματίες και επενδυτές.

Πρόκειται για μια διεθνή μάχη επενδύσεων που δίνει την ευκαιρία σε startups από πέντε ηπείρους να διαγωνιστούν στην αρένα του παγκόσμιου Ring, παρουσιάζοντας την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα σε 2,5 λεπτά σε πέντε γύρους, μπροστά στη κριτική επιτροπή και στο κοινό διεκδικώντας χρηματοδότηση. Οι startups διαγωνίζονται σε δυάδες και προσπαθούν να πείσουν την επιτροπή να τους δώσει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση.

Πρόκειται για μια μοναδική διαδικασία παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών (pitch) που προσφέρει την δυνατότητα σε startups από όλο τον κόσμο να ξεφύγουν από το κατεστημένο και να διεκδικήσουν δημιουργικά επενδύσεις και προβολή διεθνούς βεληνεκούς μπροστά σε κριτές και ζωντανό κοινό. Οι ευρωπαϊκές startups έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως παίζουν κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο επιχειρείν και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν απ’ τον διαγωνισμό αυτό.

Η στιγμή για την μάχη ανάμεσα στα καλύτερα startups της Νότιας Ευρώπης πλησιάζει, καθώς ο Περιφερειακός Τελικός του Get In The Ring Southern Europe Regional Finals θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2016 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Ο κορυφαίος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα από τους Industry Disruptors – Game Changers (ID–GC) με τις πιο καινοτόμες εταιρείες από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Κόσοβο και την Παλαιστίνη να δίνουν το παρών στην Αθήνα και να διεκδικούν τη θέση τους στο Διεθνή Τελικό που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας 2016στην Κολομβία.

Στον Τελικό θα διεξαχθούν 3 μάχες, μια σε κάθε κατηγορία, που θα αναδείξουν τον νικητή κάθε κατηγορίας. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι οι εξής:

• Lightweight: startups με αποτίμηση κάτω του €1.000.000
• Middleweight: startups με αποτίμηση μεταξύ €1.000.000 και €10.000.000
• Heavyweight: startups με αποτίμηση άνω των €10.000.000

Στην κατηγορία Lightweight διαγωνίζεται το giaola@home από την Ελλάδα, το SpeakEZ από το Ισραήλ και το QRTalk από την Ιταλία, στην κατηγορία Middleweight θα αναμετρηθούν το Aquanos από το Ισραήλ και το Albanian Friends από το Κόσοβο, ενώ στην κατηγορία Heavyweight θα παλέψουν το FireLayers από το Ισραήλ και το Batuta από την Παλαιστίνη.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καλύψουν θέματα όπως:

• Η ομάδα
• Τα επιτεύγματα
• Το επιχειρηματικό μοντέλο και η αγορά στην οποία απευθύνονται
• Οικονομικά στοιχεία και η επενδυτική τους πρόταση
• Τελευταία ευκαιρία για να πείσουν τους κριτές

Στην απέναντι πλευρά, στη κριτική επιτροπή δηλαδή του Τελικού, θα συμμετέχουν επενδυτές και εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα funds της Ελλάδας, κορυφώνοντας την αγωνία για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Η επιτροπή θα αποτελείται από τους: Αρίστο Δοξιάδη, Partner του Open Fund, Γιάννη Παπαδόπουλο, CEO του Attica Ventures, Γιώργο Δημόπουλο, Partner του Venture Friends, Θανάση Καλέκο, Managing Partner του Odyssey Venture Partners, Λουκά Πηλίτση, Partner και CEO του Anchorstone Partners και Νίκο Αντωνίου, Investment Manager του PJ Tech Catalyst.

Ο διαγωνισμός έχει αναδείξει μερικά από τα πιο ανερχόμενα startups της χώρας μας όπως το Cookisto (νυν Forky), την i-kiosk (νυν Intale), το Truckbird (νυν Nestcargo) και την Nanuka.

Αναλυτικότερα, το 2012 η χώρα μας εκπροσωπήθηκε απ’ τους ιδρυτές των Cookisto (πλέον Forky), Ikiosk (πλέον Intale) και Netrobe. Το 2013 απ’ την ομάδα του Truckbird (πλέον Nestcargo), ενώ το 2014 τη σκυτάλη πήραν η Nanuka.

Ο Μιχάλης Γκόντας και ο Πέτρος Πιτσιλής οι ιδρυτές του τότε Cookisto που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Rotterdam δήλωσαν στο Fortunegreece.com: «Η εμπειρία που είχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Get in The Ring στο Rotterdam μετά την πρόκρισή μας στην Ελλάδα ήταν μαγευτική. Έπρεπε να παρουσιάσουμε την ιδέα μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να πείσουμε κριτική επιτροπή και κοινό. Παράλληλα γνωρίσαμε αρκετές πολλά υποσχόμενες startup και αρκετούς επενδυτές με τους οποίους έχουμε κρατήσει επαφή ακόμα και σήμερα».

Οι νικητές του Περιφερειακού Τελικού που εκπροσώπησαν την χώρα στον Διεθνή Τελικό το 2014, η ομάδα της Nanuka, είχαν δηλώσει μετά τη συμμετοχή τους: «Η συμμετοχή μας στους Περιφερειακούς Τελικούς κατά τη διάρκεια του Disrupt Startup ScaleUP 2014 ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για την ομάδα μας! Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ενδιαφέρουσες startup απ’ όλο τον κόσμο, να αναπτύξουμε τις δεξιότητες παρουσίασής μας, να ανταλλάξουμε ιδέες, και να εμπνευστούμε για να επεκτείνουμε το προϊόν μας ακόμα περισσότερο. Το να έχουμε την τιμή να αντιπροσωπεύσουμε την Ανατολική Ευρώπη στους Διεθνείς Get In The Ring Τελικούς στο Ρότερνταμ μας βοήθησε να αποκτήσουμε μια καλύτερη αντίληψη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και να γνωρίσουμε ενδιαφέρουσες startup ομάδες και έμπειρους συμβούλους απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον, λάβαμε χρήσιμες συμβουλές από μέλη της κριτικής επιτροπής. Όλο αυτό ήταν σίγουρα ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους για να κάνουμε ‘ScaleUp’ την πρώτη χρονιά μας ως startup. Είμαστε ευγνώμονες στην οργανωτική επιτροπή για τη θαυμάσια ευκαιρία και την υποστήριξη που μας προσέφερε!».

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον νέο νικητή…