Η ελληνική εταιρεία που εξασφάλισε πάνω από 50 εκατ. δολάρια

Η ελληνική εταιρεία που εξασφάλισε πάνω από 50 εκατ. δολάρια

Με επιτυχία ολοκλήρωσε και τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης η Persado.

Πρόκειται ασφαλώς για μια από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις spin off εταιρειών στην Ελλάδα.  Η Persado που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον τον Άλεξ Βρατσκίδη, συνιδρυτή και πρώην CEO της Upstream, κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς και τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησής της, εξασφαλίζοντας 21 εκατομμύρια δολάρια από την StarVest Partners, την Bain Capital Ventures, την American Express Ventures και την Citi Ventures.

Η Persado δραστηριοποιείται στο λεγόμενο μάρκετινγκ πειθούς (persuasion marketing), ενώ μέλος του ΔΣ και κύριος μέτοχος της εταιρείας (μαζί με τον Άλεξ Βρατσκίδη και την Bain Capital) είναι ο πρόεδρος και έτερος ιδρυτής της Upstream, Μάρκος Βερέμης (φωτογραφία).

H Persado είχε ήδη εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης 15 εκατ. δολάρια, με κύριο συμμέτοχο την Bain Capital Ventures (14 εκ. δολάρια) ενώ στον γύρο συμμετείχε επίσης και η TL Capitol (1 εκ. δολάρια). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 19 εκατ. δολάρια που έχει ήδη επενδύσει η ίδια η UpStream, με τα συνολικά κεφάλαια να ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια.

Η πλατφόρμα της εταιρείας «persuasion automation» (αυτοματοποιημένη πειθώ), χρησιμοποιεί σημασιολογικούς αλγόριθμους για να δημιουργήσει το ιδανικό κάθε φορά μήνυμα για μια στοχευμένη επικοινωνιακή καμπάνια, επιλέγοντας μέσα από όλους τους πιθανούς συνδυασμούς προτρεπτικής γλώσσας, συναισθημάτων, προϊοντικής περιγραφής και στοιχείων μορφοποίησης. Το λογισμικό χαρτογραφεί συναισθήματα και παράγει γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργαλεία επικοινωνίας όπως είναι τα προωθητικά emails, landing pages σε sites, SMS, push notifications και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το persuasion automation αποτελεί ουσιαστικά μια νέα κατηγορία τεχνολογίας, με άπειρες διαφορετικές εφαρμογές», αναφέρει ο Αλέξης Βρατσκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Persado. «Πέρα από το ψηφιακό marketing και τον χώρο της διαφήμισης, η αξιοποίηση της βέλτιστης δυνατής γλώσσας σε ένα μήνυμα που έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται έχει πολλαπλές χρήσεις: Από την ψηφιακή υγεία, όπου οι γιατροί μπορούν έτσι να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να ακολουθούν τις οδηγίες τους, μέχρι τον χώρο της φιλανθρωπίας, όπου η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει δωρεές. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργούμε μηνύματα που πείθουν. Επί της ουσίας, αυτή είναι η εφεύρεση της Persado: Η εφαρμογή της επιστήμης και των μαθηματικών στη δημιουργία επικοινωνιακών μηνυμάτων που κινητοποιούν το ακροατήριο και το προτρέπουν να δράσει.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τους βασικούς επενδυτές του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησης, η American Express Ventures και η Citi Ventures, είχαν πρώτα δοκιμάσει την τεχνολογία της Persado ως πελάτες: «Η ομάδα μας αναζητά επενδύσεις σε τεχνολογίες του αύριο και η Persado έχει την δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες επικοινωνούν με τους πελάτες τους», σημειώνει ο Arvind Purushotham, Διεθύνων Σύμβουλος της Citi Ventures, επενδυτικού κορμού της Citibank. «Η Persado παράγει μηνύματα που βασίζονται στην ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων και στη γνώση του τι είναι σημαντικό για τους πελάτες μας, και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν μια ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον κόσμο». Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Persado για την προώθηση των πιστωτικών της καρτών, η Citi είδε το ποσοστό των email της που διαβάζονταν να αυξάνεται κατά 70% και το ποσοστό των click-to-opens να εκτοξεύεται κατά 114%.

«Η πλατφόρμα της Persado συμβάλλει στον περιορισμό της αβεβαιότητας σε μία καμπάνια marketing και επιτρέπει την αποδοτικότερη επικοινωνία των επιχειρήσεων με τα κοινά-στόχος τους μέσα από μία επιστημονική επιλογή των καταλληλότερων μηνυμάτων», αναφέρει ο Rohit Bodas, Partner στην American Express Ventures. «Είμαστε ευτυχείς που επενδύουμε σε μία τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία μίας ουσιαστικότερης εμπειρίας marketing που οφελεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές».
Εκτός από την American Express και τη Citibank, στο πελατολόγιο της Persado συκαταλέγονται ακόμα η Esurance, η E*TRADE, η LivingSocial, η αλυσίδα καταστημάτων Neiman Marcus, η Verizon Wireless και η Vodafone. Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της η Persado είδε το πελατολόγιό της να αυξάνεται κατά 300% και να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε πολλούς διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους, από τον χώρο του τουρισμού μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και από το λιανεμπόριο μέχρι τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησής της, η Persado πρόσθεσε δύο νέα μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο: Τον Reggie Bradford και την Laura Sachar. Ο Reggie Bradford είναι σήμερα Senior Vice President για θέματα προϊοντικής ανάπτυξης στην Oracle ενώ έχει δημιουργήσει τρία επιτυχημένα start-ups τα οποία αθροιστικά έχουν κύκλο εργασιών ύψους $5 δις. Η Laura Sachar είναι συνιδρυτής και General Partner της StarVest Partners, μίας εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία διαχειρίζεται $400 εκατομμύρια και χρηματοδοτεί εταιρείες που παρέχουν επιχειρηματικές λύσεις οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία.