Ελληνικός «πυρετός» στα διεθνή ΜΜΕ

Ελληνικός «πυρετός» στα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ είναι η Ελλάδα, μετά το νέο ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας και το τελεσίγραφο των εταίρων μας.

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «βίαιη κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, μετά την απόρριψη από την Αθήνα της πρότασης για παράταση του προγράμματος και τον ον χαρακτηρισμό της ως «παράλογη» και «απαράδεκτη». Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Peter Spiegel στις Βρυξέλλες σημειώνει πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αντιμετώπισαν την συνάντηση της Δευτέρας ως την τελική αναμέτρηση, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο ως το τέλος της εβδομάδας.

Με «πικρία» έληξε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, «εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση», αναφέρεται στους New York Times. Όπως σημειώνεται, «λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως “παράλογη και απαράδεκτη”. Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της».

H Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, κατέρρευσαν οι συνομιλίες αναφέρει το Cnn Money.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης». Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν «παράλογα» και «απαράδεκτα».

Δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας «χάλασε απότομα» τη Δευτέρα, «αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν αποτέλεσμα προέκυψε όταν «η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα».