Ένα κουτί παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων στην πόρτα σας

Ένα κουτί παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων στην πόρτα σας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η MonthlyFlavors φέρνει στην Ελλάδα το μοντέλο των συνδρομητικών πωλήσεων με κουτιά-έκπληξη.

Πώς θα σας φαινόταν εάν κάθε μήνα στην πόρτα σας «προσγειωνόταν» ένα κουτί με προϊόντα, για τα οποία εσείς δεν είχατε ιδέα, αλλά γνωρίζατε ότι αποτελούν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη;

Έχοντας ως άξονα την αγάπη για τη Μεσογειακή κουζίνα, την υγιεινή διατροφή και κατ’ επέκταση για τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα, η εταιρεία Monthly Flavors έχει επιφορτιστεί με το να στέλνει στο σπίτι σας ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στην αγορά.

Ακολουθώντας το μοντέλο των συνδρομητικών πωλήσεων με κουτιά-έκπληξη, το οποίο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, οι Γιάννης Βούλτσης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για το ελληνικό marketing. Όπως αναφέρει ο Γιάννης στο Fortune Greece, προσπαθώντας πριν από μερικά χρόνια να επεκτείνει τις εξαγωγές με τις οποίες ασχολιόταν και σε άλλα προϊόντα ,πέραν του ελαιόλαδου και της ελιάς, συναντούσε διαρκώς εμπόδια. Από τη μια ήταν η άγνοια για τα περισσότερα από τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και από την άλλη η δύσκολη πρόσβαση του καταναλωτή σε αυτά, αφού η τοποθέτησή τους στο ράφι κάποιου σούπερ μάρκετ ήταν καθαρά θέμα τύχης.
Η ιδέα για τη MonthlyFlavors γεννήθηκε μια μέρα που ο Γιάννης συζητούσε με τον Παναγιώτη για το μοντέλο της συνδρομητικής υπηρεσίας, που είναι πολύ διαδεδομένο στις ΗΠΑ, αναζητώντας τρόπους για το πώς αυτό θα μπορούσε να σημειώσει την ίδια επιτυχία στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προώθηση των εγχώριων προϊόντων.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για εμάς να το εφαρμόσουμε στην Ευρώπη. Η ιδέα μας ήταν αντί να περιμένουμε ο καταναλωτής να επισκεφθεί ένα κατάστημα και να ενδιαφερθεί να αγοράσει ένα προϊόν από το ράφι, ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν απλά τα προϊόντα έφταναν στο σπίτι του. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι συνδρομητές μας, όπου και να βρίσκονται, κάνουν ένα «γευστικό ταξίδι» στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δοκιμάζοντας νέα προϊόντα που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν και μαθαίνουν να τα εντάσσουν στην καθημερινή τους διατροφή».

Εννοείται πως στους συνδρομητές δεν συγκαταλέγονται μόνο όσοι ξένοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μεσογειακή διατροφή, αλλά και Έλληνες που θέλουν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν προϊόντα που φέρουν την σφραγίδα και το μεράκι Ελλήνων παραγωγών. Πρόκειται άλλωστε για πολύ ιδιαίτερα προϊόντα που δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα, ούτε στα σούπερ μάρκετ και συχνά ούτε καν στα delicatessen.

Παρουσία σε 11 χώρες – Αγγλία, Γερμανία τα δυνατά «χαρτιά»
Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της Monthly Flavors της έχει επιτρέψει να ανοίξει τα «φτερά» της και να γίνει πρεσβευτής της Μεσογειακής διατροφής σε 11 χώρες, με τη Γερμανία και την Αγγλία να βρίσκονται πρώτες στη λίστα, καθώς στις χώρες αυτές υπάρχουν πολλοί Έλληνες που αναζητούν ελληνικά προϊόντα. «Από τη σύλληψη της ιδέας για συνδρομητική υπηρεσία, απώτερος στόχος μας ήταν η αγορά του εξωτερικού. Ξεκινήσαμε στην Ελλάδα διότι εδώ είναι η έδρα μας, εδώ ζούμε. Στους λίγους όμως μήνες που λειτουργούμε η ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό είναι τόσο θετική που πιστεύουμε ότι μπορεί και εδώ να πάει πολύ καλά. Οι Έλληνες γενικά είναι πολύ ανοιχτοί σε νέες ιδέες και νέα μοντέλα. Τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Προφανώς και είναι δυσκολότερο από το να ανοίγαμε σε μια χώρα όπου είναι ήδη διαδεδομένο αυτό το μοντέλο, αλλά παρά τις αντιξοότητες μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

Νέες γεύσεις από ανερχόμενους παραγωγούς
Όσο για τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων, ο Γιάννης μας διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν προορίζεται στον τελικό καταναλωτή εάν δεν έχει δοκιμαστεί από τους ίδιους. «Κάθε μήνα οργώνουμε τη χώρα ανακαλύπτοντας νέες γεύσεις από ανερχόμενους παραγωγούς. Προτεραιότητά μας είναι τα καινοτόμα προϊόντα, που υπό συνήθεις συνθήκες θα ήταν λίγο δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος πηγαίνοντας για ψώνια σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μια συνοικιακή αγορά. Επίσης είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε και προσωπική επαφή με τους παραγωγούς. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί που φροντίζουν, ώστε τα προϊόντα τους να είναι υψηλής ποιότητας και να έχουν προσεγμένες και καλαίσθητες συσκευασίες».

Απολαύστε το ταξίδι στον κόσμο του επιχειρείν
Για τον Γιάννη το μεγαλύτερο «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει ο σύγχρονος επιχειρηματίας είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου που αφιερώνεται στη δουλειά και εκείνου για τις προσωπικές στιγμές. Απευθυνόμενος στις start-ups αναφέρει πως υπάρχουν αρκετές κακοτοπιές στο δρόμο προς την επιτυχία, ωστόσο, ο επιχειρηματίας που θέλει να ξεχωρίσει και να επιβιώσει δεν θα πρέπει να απομακρύνεται από τον στόχο του, αλλά ούτε και να επικεντρώνεται στο όποιο πρόβλημα που προκύπτει και μπλοκάρει αναζητώντας πολύπλοκες λύσεις.
Και πάνω από όλα να μην ξεχνάει να απολαμβάνει το ταξίδι. «Το να επιχειρείς είναι κάτι δημιουργικό ανεξάρτητα αν στο τέλος πετύχει ή όχι. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμό, παρόλα αυτά η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική και μας δίνει περισσότερες δυνάμεις για να δουλεύουμε πυρετωδώς, ώστε να επεκταθούμε σε όσο περισσότερες χώρες γίνεται και να φέρουμε τα ελληνικά μεσογειακά προϊόντα στα σπίτια χιλιάδων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο».

Για τα επόμενα χρόνια ο στόχος της Monthly Flavors είναι η διείσδυση σε όλο και περισσότερες αγορές του εξωτερικού με όλο και περισσότερους συνδρομητές.