Εννιά ημέρες χωρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ το Brexit

Εννιά ημέρες χωρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ το Brexit

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ ανοίγει ένα διετή κύκλο δύσκολων συζητήσεων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μέι.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

«Πέρυσι τον Ιούνιο, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε την ιστορική απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή την απόφαση και επίσημα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποιώντας το Άρθρο 50», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

«Είμαστε στο όριο της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης για αυτή τη χώρα για μια γενιά», δήλωσε ο Ντέιβις. «Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στους στόχους της: μια συμφωνία που λειτουργεί για κάθε εθνική συνιστώσα και περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και ουσιαστικά για όλη την Ευρώπη – μια νέα, θετική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των φίλων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως αναφέρουν οι FT, δεσμοί που χτίστηκαν επί τέσσερις δεκαετίες θα πρέπει να σπάσουν σε δυο μόλις χρόνια. Η Βρετανία μπαίνει στη διαπραγμάτευση με στόχο ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία. Η Ευρώπη με επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τον Μ. Μπαρνιέ θέλει μια σταδιακή προσέγγιση: πρώτα κλείνουμε το παρελθόν, μετά κοιτάμε το μέλλον.

Πρώτο μεγάλο θέμα είναι ένα κονδύλι 60 δισ. ευρώ που «οφείλει» η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως συμμετοχή σε διάφορα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η λίστα ωστόσο είναι ατελείωτη όπως φαίνεται στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο μέσα από τα παραδείγματα μιας ισπανίδας εργαζομένης στην Μεγάλη Βρετανία και των αεροπορικών εταιρειών.

Σε αυτό το δύσκολο παζάρι η Μεγάλη Βρετανία θέλει οι διαδικασίες να είναι ομαλές, ώστε να μην δημιουργηθεί πανικός στην επιχειρηματική κοινότητα και κύμα φυγής εταιρειών. Η πλευρά της ΕΕ, ωστόσο, ξέρει ότι όσο υπάρχει αβεβαιότητα τόσο θα φεύγουν επιχειρήσεις και θα αδυνατίζει η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στη διαπραγμάτευση. Αλλωστε οι οδηγίες που έχει ο Μ. Μπαρνιέ είναι κάνει το Brexit χειρότερο από τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Αν δεν υπάρξει ένας οδικός χάρτης μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν αποκλείεται οι Βρετανοί να αποφασίσουν ότι οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά και να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για το Brexit ανεξάρτητα.

Κομισιόν: Είμαστε έτοιμοι για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν την διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου.

Σε τέσσερις με έξι εβδομάδες σύνοδος κορυφής μετά την έναρξη του Brexit

Η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που θα ακολουθήσει την έναρξη της διαδικασίας του Brexit εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθεί «τέσσερις έως έξι εβδομάδες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έναρξη στα τέλη Μαρτίου της διαδικασίας του διαζυγίου δεν αφήνει αρκετό χρόνο για μια σύνοδο κορυφής μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά. «Αναμένουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 4 έως 6 εβδομάδες για να προετοιμαστούν και να διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις με τις 27 χώρες μέλη», εξήγησε η πηγή αυτή.