Εντείνονται οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας με τον εμπορικό πόλεμο να «φουντώνει»

Εντείνονται οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας με τον εμπορικό πόλεμο να «φουντώνει»
epa05889104 (FILE) - A combo picture made available on 10 February 2017 (reissued 05 April 2017) shows (L) US President Donald J. Trump during Attorney General Jeff Sessions' swear-in ceremony at the White House in Washington, DC, USA, 09 February 2017, and (R) Chinese President Xi Jinping after signing a bilateral treaty with Czech President Milos Zeman (not pictured) at Prague Castle in Prague, Czech Republic, 29 March 2016. Chinese President Xi Jinping will hold his first meeting with Trump in Florida, US from 06 to 07 April 2017.

Η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι φύλλα κοινού αλουμινίου που παράγουν εταιρείες της Κίνας και εισάγονται στη χώρα πωλούνται στην αμερικανική αγορά σε τιμή πολύ χαμηλότερη αυτής που θεωρεί δίκαιη και θα επιβάλλει στα προϊόντα αυτά δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους 167,16%, έκανε γνωστό η ένωση αμερικανικών βιομηχανιών αλουμινίου τη Δευτέρα.

Η ένωση, η οποία συνηθίζει να γνωστοποιεί τα ευρήματα των ερευνών του υπουργείου Εμπορίου για θέματα ντάμπινγκ, αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού προτού να τα ανακοινώσει το ίδιο, εξήρε την απόφαση του.

«Η σημερινή ενέργεια του υπουργείου Εμπορίου είναι ακριβώς το είδος των σθεναρών, στοχευμένων μέτρων επιβολής του νόμου για τα εμπορικά ζητήματα που χρειαζόμαστε για να υποστηριχθεί το διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», έκρινε η Χάιντι Μπροκ, πρόεδρος της εθνικής ένωσης βιομηχανιών αλουμινίου των ΗΠΑ, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το είδος του εισαγόμενου αλουμινίου το οποίο στοχοθετείται, χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, σε προσόψεις κτιρίων, για οδικές πινακίδες, για την κατασκευή ρυμουλκών κ.ά.

Προηγουμένως, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», συνέχισε ο Τραμπ.

Οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Αντιδρά η Κίνα

Η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, διεμήνυσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Το υπουργείο επέμεινε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του πως θα λάβει μέτρα και θα «ανταποδώσει σθεναρά» τυχόν νέους δασμούς.

«Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την κοινή λογική και δημοσιοποιήσουν έναν κατάλογο (νέων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα έχει την υποχρέωση να υιοθετήσει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μέτρων σε αντίποινα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Το Πεκίνο αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου στο οποίο ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει νέους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγει η χώρα του.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για ένα μέτρο αντίποινων στην απόφαση της Κίνας να αυξήσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. ευρώ που εισάγει.

Επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται στην Κίνα για διήμερη επίσκεψη, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Κιμ στη χώρα που αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας φέτος.

Ο Κιμ θα βρίσκεται στο Πεκίνο σήμερα και αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την κινεζική δημόσια τηλεόραση, που δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.