Εντόπισαν τους δύο δράστες του μακελειού στο Παρίσι

Εντόπισαν τους δύο δράστες του μακελειού στο Παρίσι

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Γαλλία.

Ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων κοντά στην πόλη Βιλιέρ-Κοτερέτ, στα βόρεια του Παρισιού, δήλωσε πως αναγνώρισε τους δύο υπόπτους που φέρονται να έχουν συμμετέχει στην επίθεση στο Charlie Hebdo. Άλλη πηγή δηλώνει πως είδε τους δύο φερόμενους ως δράστες σε ένα λευκό αυτοκίνητο φορτωμένο με καλάσνικοφ και ρουκετοβόλα.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες έκλεψαν ένα πρατήριο βενζίνης. Οι διαφυγόντες οδηγούσαν ένα λευκό ρενό κλιό, ενώ την είδηση επιβεβαιώνει και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θυμίζουμε πως τα δύο αδέρφια είχαν μυηθεί στον ισλαμισμό και ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στη φυλακή, ενώ ένας από αυτούς ανήκε σε οργάνωση που έστελνε άτομα στο ισλαμικό κράτος.

H αστυνομία έχει καλέσει σε επιφυλακή κάνοντας λόγο για «λευκό κλιό στα βόρεια της πρωτεύουσας που κινείται στον αυτοκινητόδρομο N2, φορτωμένο με όπλα εκ των οποίων και ένα ρουκετοβόλο».

Παραδόθηκε στην αστυνομία ο τρίτος δράστης
Νωρίτερα παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των 3 Γάλλων που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 εργαζομένων στην εφημερίδα Charlie Hebdo, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων 2 δραστών, οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Aξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των 3 ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών το πρωί της Πέμπτης απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Οι δράστες είναι:

– ο Said Kouachi γεννηθείς το 1980

– ο Chèirf Kouachi γεννηθείς το 1982 και

– ο Hamyd Mourad γεννηθείς το 1996

Ο νεαρός, φέρεται να παραδόθηκε στις Αρχές στο τμήμα της βορειοανατολικής κωμόπολης Σαρλβίλ-Μεζιέρ, όπου αργά το βράδυ της Τετάρτης έλαβε χώρα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Νωρίτερα, επιχείρηση στη βορειοανατολική πόλη της Ρεν στο Παρίσι πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο AFP, η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών εκτελεστών που το πρωί της Τετάρτης γάζωσαν τα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και δολοφόνησαν 12 άτομα (τον διευθυντή του περιοδικού, τρεις σκιτσογράφους, τέσσερις δημοσιογράφους, τον θυρωρό του κτηρίου, έναν προσκεκλημένο καθώς και δύο αστυνομικούς).

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή για τη Γαλλία. Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στη χώρα.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.Σήμερα το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ολάντ.

Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, ενώ έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες που φυλάσσουν τα γραφεία δημοσιογραφικών οργανισμών, χώρους λατρείας και άλλους πιθανούς στόχους.