Επιμένει η Ρωσία πως δεν σχεδιάζει επέμβαση στην Ουκρανία

Επιμένει η Ρωσία πως δεν σχεδιάζει επέμβαση στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την ουκρανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την απόπειρα εισόδου ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε τι αναφέρεται η Ουκρανία. Δεν υπήρξε καμιά απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διεισδύσουν στο ουκρανικό έδαφος». Με αυτές τις δηλώσεις σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε σήμερα τα όσα διατείνεται η ουκρανική κυβέρνηση, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς στην ανάληψη δράσης στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας, με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή μη.

Χθες η ουκρανική προεδρία είχε καταγγείλει ότι απετράπη διά της διπλωματικής οδού μια απόπειρα της Ρωσίας να μπει στο έδαφος της χώρας μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως εξήγησε ο Πεσκόφ, η Ρωσία πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της, ιδίως στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να προωθήσει την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο τελευταίων προπυργίων των φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού εδώ κι έναν μήνα στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, ειδικά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απορρίπτει τις πρωτοβουλίες αυτές διότι, όπως τονίζει, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία τροφοδοτείται από την παράδοση όπλων στους αντάρτες από τη Μόσχα, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει. Χθες η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα θεωρούσε μια «επέμβαση» της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια «με το πρόσχημα» της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας ως «μια εισβολή».

Η Ρωσία αποκλείει σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία από την πλευρά της, και σημειώνει ότι «χρειάζεται κατ’ ελάχιστον μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές (της σύγκρουσης)» για να διανεμηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι είναι «αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έπειτα από μία εβδομάδα η οποία σημαδεύτηκε από μια νέα κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων για την ουκρανική κρίση, το Κίεβο αυξάνει από την πλευρά του την ένταση του συναγερμού σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη είσοδο ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, τη στιγμή που η επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ουκρανικός στρατός εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση.

Σε μια ένδειξη της κλιμάκωσης των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, οι καθημερινοί απολογισμοί τους οποίους δημοσιεύει ο στρατός γίνονται όλο και βαρύτεροι τις τελευταίες ημέρες: τουλάχιστον 13 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Κιέβου. Χθες είχε κάνει για 15 νεκρούς στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων. Στο Ντονέτσκ, την μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς (1 εκατ. κάτοικοι πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών) ακούγονταν και σήμερα όλμοι και εκρήξεις από πυρά του πυροβολικού.

Διαβάστε ακόμη:

Ανησυχία στο Κίεβο για πιθανή «ανθρωπιστική» επέμβαση της Ρωσίας

Η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο εμπάργκο τροφίμων