Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στον ESM: Προς τριετές πρόγραμμα ύψους 51 δισ. ευρώ

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στον ESM: Προς τριετές πρόγραμμα ύψους 51 δισ. ευρώ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a debate on Greece at the European Parliament in Strasbourg, France, July 8, 2015. Euro zone members have given Greece until the end of the week to come up with a proposal for sweeping reforms in return for loans that will keep the country from crashing out of Europe's currency bloc and into economic ruin. REUTERS/Vincent Kessler - RTX1JIHD

Η ελληνική πλευρά φέρεται να υπόσχεται αλλαγές σε φορολογικά μέτρα και σε συνταξιοδοτικά.

Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) έφτασε το αίτημα της ελληνικής πλευράς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του. Ο Mισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξεταστεί από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG) και όχι από το Eurogroup.

O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος μπορεί να εξεταστεί από το EWG και δεν συντρέχει λόγος να συγκληθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

Δείτε όλη την επιστολή Τσακαλώτου:

Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

– μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση

– μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.

Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

Μετά τιμής,

ο υπουργός Οικονομικών

 

Τι προβλέπει το ελληνικό αίτημα

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, το νέο πρόγραμμα θα είναι τριετές και ύψους 51 δισ. ευρώ , εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Το δημοσίευμα της Bild φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το δίκτυο Dow Jones που κάνει επίσης λόγο για τριετές πρόγραμμα, την ώρα που μόλις λίγο μετά τις 12 επιβεβαιώθηκε από τον ESM ότι έλαβε επίσημο αίτημα για νέο πρόγραμμα.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές μέσα από τη Μπούντεσταγκ για το ρεπορτάζ της και σημειώνει ότι θα έχει δυνατότητα επέκτασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι προαπαιτούμενες ενέργειες που θα προβλέπονται θα έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με τη Bild το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα καλυφθεί με το ποσό το οποίο υποδείκνυε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περιβόητη έκθεσή του. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα επέκτασης, τότε το ποσό αναμένεται να ανέβει σημαντικά.

«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει την έγκριση για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας» αναφέρει η Bild, αναφερόμενη στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφορικά με την επιδεινούμενη κρίση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Bild σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει άμεσα δράση για περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Μάλιστα, η Bild σημειώνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί άμεσα, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν αντέχει άλλο.

Τα μέτρα που συνοδεύουν το αίτημα
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται σταδιακά τα πρώτα μέτρα που συνοδεύουν το αίτημα της Αθήνας στον ESM για ένα νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το αίτημα της Ελλάδας είναι για ένα νέο πρόγραμμα τριών ετών.

Η Αθήνα στο αίτημά τονίζει ότι είναι απόφασή της και δέσμευσή της να μείνει μέσα στο ευρώ και να σεβαστεί τους κανόνες.

Μάλιστα στο έγγραφο υπόσχεται ότι αλλαγές σε φορολογικά μέτρα και σε συνταξιοδοτικά θα γίνουν άμεσα από την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ την Κυριακή