Επιστροφή στην κουζίνα πιο εύκολα και διασκεδαστικά από ποτέ

Επιστροφή στην κουζίνα πιο εύκολα και διασκεδαστικά από ποτέ

Το marathos.gr σας φέρνει το γεύµα στην πόρτα σας. Εσείς το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να το µαγειρέψετε.

Πόσες φορές σας έτυχε να επιστρέφετε στο σπίτι µετά από µια δύσκολη µέρα και να µην έχετε τίποτα να µαγειρέψετε για εσάς και την οικογένειά σας; Πόσες φορές µετανιώσατε που φάγατε κάτι όχι και τόσο υγιεινό από έξω, επειδή δεν προλάβατε να πάτε στο σούπερ µάρκετ και πόσες ήταν εκείνες οι στιγµές που «µάτωσε» η τσέπη σας για ένα µέτριο delivery, που ήταν, όµως, η µόνη λύση;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω θα είναι για τους περισσότερους «µάλλον πολλές». Όσο οι ρυθµοί τρέχουν, µας «καταπίνει» η καθηµερινότητα, µε αποτέλεσµα να παραµελούµε µια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες, όπως είναι το καλό φαγητό. Την ίδια ώρα όµως, σύµφωνα µε τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ, 2/11/2016), σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πλέον προτιµά να µαγειρέψει στο σπίτι παρά να παραγγείλει έτοιµο φαγητό. Πρόκειται σίγουρα για µια σηµαντική µεταστροφή, που δεν συνδέεται µόνο µε οικονοµικούς λόγους.

Η Ελένη Δρόσου και η Ματούλα Τσεσµετζή, όταν πριν από χρόνια ξεκίνησαν να εργάζονται στο τµήµα µάρκετινγκ µεγάλης εταιρείας τροφίµων, δεν είχαν φανταστεί ότι το 2015, στον έκτο χρόνο της βαθιάς οικονοµικής ύφεσης για την Ελλάδα, θα δηµιουργούσαν τη δική τους εταιρεία, η οποία θα ερχόταν να καλύψει αυτό ακριβώς το «κενό» στην ελληνική αγορά. Το να ανοίξουν ένα κατάστηµα που θα πουλά σπιτικό φαγητό δεν θα ήταν δα και κάποια πρωτοπορία. Το να φτιάξουν, όµως, µια υπηρεσία που θα στέλνει στο σπίτι µετρηµένα νωπά υλικά µαζί µε τις συνταγές, κάνοντας το µαγείρεµα ευκολότερο από ποτέ, ήταν όντως κάτι το διαφορετικό.

«Ήµασταν και οι δύο έτοιµες, από άποψη συνθηκών, να κάνουµε από κοινού µια επιχειρηµατική προσπάθεια, αλλά έπρεπε να ανακαλύψουµε ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να υλοποιήσουµε την υπηρεσία παίρνοντας ως δεδοµένο τη νοοτροπία του Έλληνα, αλλά και την πολυπλοκότητα του εγχειρήµατος. Συνεργαστήκαµε µε τεχνολόγους τροφίµων, µε ανθρώπους έµπειρους στην παραγωγή, τη συσκευασία αλλά και τα logistics και κάναµε άνω κάτω την αγορά για να βρούµε τους κατάλληλους προµηθευτές που θα µας εξασφάλιζαν εγγυηµένη φρεσκάδα στις πρώτες ύλες, αλλά και την απαραίτητη ευελιξία στις παραδόσεις» αναφέρει σχετικά η Ελένη Δρόσου.

Μετά ήρθαν όλα τα άλλα: οι συνταγές, το e-shop και η επικοινωνία. Η υπηρεσία λειτουργεί εδώ και ενάµιση χρόνο, µετράει πάνω από 1.100 πελάτες και περισσότερες από 150 συνταγές, και, όπως εξηγεί η Ελένη, ήταν πολύτιµη η στήριξη από φίλους και γνωστούς, που τους έδειξαν εµπιστοσύνη στην αρχή. Ξεκινώντας µε ίδια κεφάλαια και µε σκοπό την παράλληλη καταπολέµηση της σπατάλης του φαγητού από τις περιττές αγορές τροφίµων, ωφελώντας το περιβάλλον, την κοινωνία και τον οικογενειακό προϋπολογισµό, φροντίζουν να στέλνουν στο σπίτι όλα τα υλικά της συνταγής που έχει επιλέξει ο πελάτης, πλυµένα, καθαρισµένα, κοµµένα και µεριδοποιηµένα, µε τις οδηγίες βήµα βήµα και σχετικές φωτογραφίες για ένα εξασφαλισµένα επιτυχηµένο αποτέλεσµα, πάντα κάτω από την «οµπρέλα» της µεσογειακής, ισορροπηµένης διατροφής.

Κάθε µερίδα στοιχίζει κατά µέσο όρο 6,50 ευρώ, ενώ µπορεί να βρει κανείς συνταγές για ένα, δύο ή περισσότερα άτοµα και να τις εξατοµικεύσει ανάλογα µε το αν έχει κάποια δυσανεξία, αλλεργία ή προτίµηση. «Η καθηµερινή επιβράβευση που εισπράττουµε από τους πελάτες µας και το γεγονός ότι έχουµε  υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις µας κατά τη σύντοµη πορεία των 18 µηνών, µας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξες και µας γεµίζει ενθουσιασµό για τη συνέχεια του marathos.gr, σε πείσµα του αρνητικού ευρύτερου οικονοµικού κλίµατος» αναφέρει από την πλευρά της η Ματούλα.

Οι παραδόσεις γίνονται την ηµέρα της παραγγελίας σε όλη την Αττική, ενώ στο µέλλον, στόχος είναι να διευρυνθούν τα κανάλια διανοµής και να εµπλουτιστούν οι επιλογές.   

DrinkWorks: Η υπηρεσία που σας φέρνει στο σπίτι τα υλικά για το τέλειο cocktail

Η τάση για «υλικά στην πόρτα σας» δεν αφορά µόνο το φαγητό, αλλά και τα ποτά. Έτσι µια άλλη εταιρεία, η DrinkWorks, µε τα DIY (Do It Yourself) Cocktail Boxes σάς φέρνει τα πλήρως εξοπλισµένα kits, µε όλα τα απαραίτητα υλικά, για να φτιάξετε και να απολαύσετε τα πιο δροσιστικά cocktails στο σπίτι. Κάθε kit περιλαµβάνει επώνυµα αλκοολούχα ποτά, φρέσκα φρούτα, σιρόπια, αξεσουάρ παρασκευής, ποτήρια, συνταγές ακόµα και τον πάγο! Όλα αυτά έρχονται στον χώρο σας είτε µε online, είτε µε τηλεφωνική παραγγελία, µέσα σε καλαίσθητα οικολογικά κουτιά.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2009 από τον Απόστολο Γεωργόπουλο και τον Ορέστη Αργυρόπουλο όταν καλεσµένοι σε ένα πάρτι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν cocktails, καθώς όλοι πίστευαν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα στην παρασκευή τους, κάτι που ισχύει. Τότε αποφάσισαν να τα κάνουν εύκολα και διαθέσιµα προς όλους, και έτσι γεννήθηκε η DrinkWorks.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου.