Επίθεση του Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Επίθεση του Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν

«Οι ισχυρισμοί του δεν ξεγελούν κανένα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος – Σφοδρή κριτική και από τον Τζον Κέρι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας «δεν ξεγελούν κανέναν» και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχει λάβει γνώση των «πληροφοριών» σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος ομόλογός του, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (…) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: Ύστατη, αλλά νόμιμη επιλογή η χρήση βίας

«Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών», πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι “είναι σημαντικό το Κογκρέσο να είναι αλληλέγγυο” με την εκτελεστική εξουσία.

«Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να μας βοηθήσει, να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομική βοήθεια που μπορεί να σταθεροποιήσει την ουκρανική οικονομία, να βοηθήσει ώστε να διεξαχθούν σύντομα ελεύθερες εκλογές και έτσι να μειωθούν οι εντάσεις», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…

«Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει όσα συνέβησαν. Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ακόμη και αν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα σε μια γειτονική χώρα, αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να προσφεύγει στη βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», προειδοποίησε.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε επίσης ότι σήμερα το πρωί συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.

Επίθεση στη Ρωσία και από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αναζητά ένα «πρόσχημα» για «να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

Διαβάστε ακόμη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Κριμαία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που επισκέπτεται το Κίεβο, καταδίκασε μια «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει» και στην υπόλοιπη Ουκρανία, πέραν της Κριμαίας, τόνισε. Αναφερόμενος στις ρωσικές ενέργειες ο Κέρι είπε ότι δεν αρμόζει να εισβάλει κανείς σε μια χώρα και, υπό την απειλή των όπλων, να υπαγορεύει αυτό που προσπαθεί να επιτύχει. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποχωρήσει και θα ακούσει αυτά που του λέει η Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη: «Κουνάει μαντήλι» στην Ευρώπη η Gazprom;

Κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία ζητά η Γιούλια Τιμοσένκο
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σήμερα τις δυτικές δυνάμεις να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

«Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν επαρκούν· νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβληθούν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις. Ειδικά αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας», είπε η Τιμοσένκο σε συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.

Η Τιμοσένκο επανέλαβε εξάλλου το αίτημα προς τη Δύση να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο στη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ειδικά για την Κριμαία. «Ζητώ από τη Δύση να παρέμβει σθεναρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία (. . .) η χώρα μου είναι αδύναμη απέναντι στη Ρωσία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters