Επτά δυνατά tips για τις ομιλίες σας ώστε να κατακτήσετε τη σκηνή

Επτά δυνατά tips για τις ομιλίες σας ώστε να κατακτήσετε τη σκηνή

Ένας από τους πιο επιτυχημένους ομιλητές των TED μοιράζεται την εμπειρία του και εξηγεί πως να καταπολεμήσετε το άγχος των δημόσιων ομιλιών.

Στον Σίμον Σίνεκ δεν αρέσει πολύ να μιλά στα πλήθη, όμως τα βίντεό του έχουν πάνω από 22 εκατομμύρια views και τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση των πιο δημοφιλών συμμετεχόντων στις ομιλίες TED.

Να ποια είναι τα εφτά σημαντικότερα μυστικά του για ομιλίες που εμπνέουν, πληροφορούν και ψυχαγωγούν.

Μην μιλάτε αμέσως
Σύμφωνα με τον Σίνεκ, δεν πρέπει να μιλήσετε αμέσως μόλις βρεθείτε επί σκηνής. «Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν την ομιλία τους κατευθείαν. Αυτό αποπνέει μια αίσθηση ανασφάλειας και φόβου». Αντίθετα, προτιμήστε να βρεθείτε σιωπηρά στη σκηνή, να πάρετε μια βαθιά εισπνοή, να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα κι ύστερα να αρχίσετε. «Έτσι, θα δείξετε ότι είστε απόλυτα άνετος και με πλήρη έλεγχο της κατάστασης».

Εμφανιστείτε για να δώσετε, όχι να πάρετε
Συχνά, οι άνθρωποι κάνουν παρουσιάσεις για να πουλήσουν προϊόντα και ιδέες, να πείσουν άλλους να τους ακολουθήσουν στα κοινωνικά μέσα, να αγοράσουν βιβλία ή απλά να τους θαυμάσουν. Ο Σίνεκ τονίζει ότι αυτού του είδους τους ομιλητές το κοινό τους καταλαβαίνει ευθύς αμέσως και δυσανασχετεί. «Είμαστε κοινωνικά ζώα. Ακόμα κι από μακριά, το κοινό καταλαβαίνει αν βρίσκεσαι εκεί για να δώσεις ή να πάρεις. Και θα προτιμήσει έναν ομιλητή που το διδάσκει κάτι νέο, που το εμπνέει, που του δίνει αξία».

Κοιτάξτε κάθε παρευρισκόμενο στα μάτια
Το να σκανάρετε το κοινό οπτικά είναι ο χειρότερος εχθρός σας, λέει ο Σίνεκ. «Μπορεί να μοιάζει σαν να κοιτάτε τον καθένα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό σας αποσυνδέει από το κοινό σας». Είναι πολύ ευκολότερο και αποτελεσματικότερο να κοιτάτε απευθείας στα μάτια διάφορα μέλη του κοινού. Αν μπορείτε, αφιερώστε μια ολόκληρη πρόταση ή σκέψη σε κάθε άτομο, κι όταν τελειώσετε προχωρήσετε στην οπτική σύνδεση με άλλο ακροατή. «Είναι σαν να έχετε μια κουβέντα με το κοινό. Δεν μιλάτε σε αυτούς, μιλάτε με αυτούς».

Ομιλείτε απρόσμενα αργά
Όταν αγχώνεστε, δεν επιταχύνονται μόνο οι χτύποι της καρδιάς σας, αλλά και οι λέξεις σας. «Το κοινό είναι μαζί σας, θέλει να πετύχετε, αλλά όσο περισσότερο βιάζεστε τόσο περισσότερο τους απωθείτε». Αντίθετα, αν σιωπήσετε για μια στιγμή και πάρετε μια βαθιά εισπνοή, το κοινό θα σας περιμένει υπομονετικά.

Αγνοήστε τους αμφισβητίες
Μην ασχοληθείτε με τα άτομα εκείνα που συνοφρυώνονται, κουνώντας αρνητικά το κεφάλι τους. Αντίθετα, εστιάστε μόνο στους υποστηρικτές σας – σε εκείνους τους παρευρισκόμενους που εμφανώς απολαμβάνουν την παρουσίασή σας και συμφωνούν με όσα λέτε. Αν εντοπίσετε αυτούς που αλληλεπιδρούν θετικά μαζί σας, θα νοιώσετε πιο άνετος και χαλαρός, παρά αν προσπαθήσετε να πείσετε τους αμφισβητίες.

Μετατρέψτε τη νευρικότητα σε ενθουσιασμό
Ο Σίνεκ έμαθε το συγκεκριμένο τρικ παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι έκαναν την ίδια ερώτηση: «Ήσασταν αγχωμένος»; Και όλοι οι αθλητές απαντούσαν το ίδιο: «Όχι, ήμουν ενθουσιασμένος». Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν τα σημάδια του σώματος που έδειχναν νευρικότητα, και τα ερμήνευαν εκ νέου ως συμπτώματα ενθουσιασμού. Άρα, μόλις βρεθείτε επί σκηνής και νοιώσετε τα ίδια πράγματα -υγρά χέρια, τεντωμένα νεύρα, ταχυπαλμία- πείτε στον εαυτό σας: «Δεν είμαι νευρικός, είμαι ενθουσιασμένος!».

Πείτε ευχαριστώ όταν τελειώσετε
Το χειροκρότημα είναι δώρο, κι όταν λαμβάνετε ένα δώρο είναι σωστό να εκφράζετε το πόσο ευγνώμων νοιώθετε. Γι’ αυτό ο Σίνεκ πάντα ολοκληρώνει τις παρουσιάσεις του μ’ αυτές τις δύο απλές αλλά και πανίσχυρες λέξεις: «Σας ευχαριστώ».