ESM: Άναψε «πράσινο φως» για το συμπληρωματικό Μνημόνιο

ESM: Άναψε «πράσινο φως» για το συμπληρωματικό Μνημόνιο
epa06029465 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for the Annual meeting of the Board of Governors of the European Stability Mechanism (ESM) in Luxembourg, 15 June 2017. The meeting is held ahead of the monthly Eurogroup meeting. EPA/JULIEN WARNAND

Ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

To συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ενέκρινε σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Πρόκειται για το έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕSM, οι διοικητές του μηχανισμού συζήτησαν επίσης τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του TAIΠEΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας) και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ.

«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Τσακαλώτος: Την Παρασκευή εγκρίνεται η δόση

«Είμαι βέβαιος 100% ότι την Παρασκευή θα μας εγκρίνουν την δόση», τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πρωινής τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. του ESM σε επίπεδο υπουργών οικονομικών.

Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητας σε τα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ συγκεκριμένα τόνισε ότι προέκυψε η έλλειψη μιας υπουργικής απόφασης που αφορά στην εφαρμογή τον εξωδικαστικό μηχανισμό και άλλης μιας απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού χωρίς όπως να διευκρινίζει τι ακριβώς λείπει.

Πάντως τόνισε ότι το θέμα με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την θερινή περίοδο όπου εκκρεμούσε επίσης μια υπουργική απόφαση έχει λυθεί.

Σε ότι αφορά την νομική γνωμοδότηση περι της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 ανέφερε ότι “δεν είναι για τώρα” και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

Τέλος προανήγγειλε την αποστολή σήμερα ή αύριο προς το ΔΝΤ του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας με το Ταμείο το οποίο θα σταλεί υπογεγραμμένο με την μορφή της επιστολής προθέσεων (letter of Intend).