Έτσι κέρδισε η Αρίθα Φράνκλιν το R-E-S-P-E-C-T όλης της μουσικής βιομηχανίας

Έτσι κέρδισε η Αρίθα Φράνκλιν το R-E-S-P-E-C-T όλης της μουσικής βιομηχανίας

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια και μία τολμηρή επιχειρηματική απόφαση για να καταφέρει η βασίλισσα της soul να καθίσει στον μουσικό θρόνο της.

της Brittany Shoot

Η Aretha Franklin – η Βασίλισσα της Σόουλ – δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Πέθανε χθες στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ, σε ηλικία 76 ετών.

Για την Franklin, την πρώτη γυναίκα που κατάφερε να μπει στο Rock & Roll Hall of Fame, η επιτυχία δεν ήρθε μονομιάς.

Η μουσική βιομηχανία χρειάστηκε περισσότερα από δέκα χρόνια – και μια τολμηρή επιχειρηματική απόφαση από τη μεγάλη τραγουδίστρια – για να κατανοήσει την κληρονομιά του γκόσπελ που τελικά ανέδειξε τη Franklin σαν μια εξαιρετικά ταλαντούχο τραγουδίστρια, τραγουδοποιό, και πιανίστρια.

Μεγαλώνοντας στο Ντιτρόιτ, η κόρη του ιεροκήρυκα ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία τριών ετών, τραγουδώντας στη χορωδία της Εκκλησίας των Βαπτιστών στο New Bethel, της οποίας ηγείτο ο πατέρας της, Αιδεσιμότατος C.L. Franklin. Ο πρώτος της δίσκος, Songs of Faith, ηχογραφήθηκε στο New Bethel και κυκλοφόρησε το 1956 όταν η Franklin ήταν μόλις 14 χρονών.

Οι πρώτοι παραγωγοί της δεν ήξεραν τι να κάνουν με το στυλ της Franklin που παρέπεμπε στο γκόσπελ. Παρά το προφανές ταλέντο της, τα πρώτα της χρόνια στην Columbia Records οδήγησαν σε τραγούδια που κινούνταν σε μια ποικιλία στυλ, από τη doo-wop μέχρι την τζαζ. Όλο αυτό ήταν ένα μάλλον περίεργο και μπερδεμένο «στοίχημα» για ένα τόσο μεγάλο ταλέντο, και μέχρι το 1966 η Columbia είχε «καταφέρει» να χάσει 90.000 δολάρια σε παραγωγές για την Franklin. Όταν ήρθε η ώρα να ανανεώσει το συμβόλαιό της στην Columbia, η Franklin – η οποία είχε αρχίσει πλέον να κατανοεί την πραγματική της αξία – έκρινε ότι οι όροι του δεν ήταν αρκετά καλοί γι’ αυτήν.

Το 1967, η θρυλική τραγουδίστρια μεταπήδησε στην Atlantic Records, όπου τα διευθυντικά στελέχη διέκριναν τις ικανότητές της στην τραγουδοποιία και την ενθάρρυναν να γράψει το δικό της υλικό, να παίξει πιάνο με το δικό της ξεχωριστό στυλ, και να βάλει τις αδελφές της στα φωνητικά. Χάρη σε αυτή την ελευθερία που της δόθηκε, αλλά και χάρη σε μεγάλα κομμάτια άλλων καλλιτεχνών όπως το θρυλικό Respect του Otis Redding, η καριέρα της Franklin εκτοξεύθηκε.

Σε πολλά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της στα τέλη της δεκαετίας του ’60, συμπεριλαμβανομένων των Chain of Fools και I Say A Little Prayer, ήταν φανερό ότι οι μάνατζερ της Franklin στην Atlantic είχαν δώσει χώρο ώστε να «λάμψουν» οι ρίζες της τραγουδίστριας που συνδέονταν με τη θρησκευτική πίστη της και την παράδοση του γκόσπελ.

Ο δίσκος Amazing Grace που κυκλοφόρησε το 1972 υπήρξε άλλη μια τεράστια επιτυχία – κατέληξε να γίνει δύο φορές πλατινένιος και εξασφάλισε στη Franklin το βραβείο Grammy για την καλύτερη ερμηνεία σόουλ μουσικής.

Η Franklin δραστηριοποιήθηκε φιλανθρωπικά στο Ντιτρόιτ και διατήρησε τη σύνδεση με τα παιδικά της χρόνια πραγματοποιώντας κάθε χρόνο μια συναυλία ενίσχυσης της εκκλησίας του New Bethel. Ο Αιδεσιμότατος του New Bethel, Robert Smith Jr., δήλωσε στην εφημερίδα The Detroit News ότι η Franklin εξακολουθούσε να στέλνει κάθε χρόνο στην εκκλησία επιταγές των 10.000 δολαρίων.

Η εκτιμώμενη περιουσία της Franklin ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το InStyle.

Η ερμηνεύτρια-είδωλο της R&B κυκλοφόρησε περισσότερους από 40 δίσκους στην καριέρα της και κέρδισε 18 βραβεία Grammy. Το περιοδικό TIME τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 25 Πιο Ισχυρές Γυναίκες του περασμένου αιώνα.

Δείτε ακόμη: Νέο μιούζικαλ για τον Μάικλ Τζάκσον «στα σκαριά» στο Μπρόντγουεϊ