Evangeline Gouletas: Ένας σύγχρονος θρύλος του real estate

Evangeline Gouletas: Ένας σύγχρονος θρύλος του real estate

Η επιχειρηματίας που μετρά περισσότερους από 120 ουρανοξύστες και κτιριακά συγκροτήματα σε 40 περιοχές των ΗΠΑ και πωλήσεις που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια.

Τι παίρνεις αν συνδυάσεις ταλέντο, γνώσεις και πολλή δουλειά, μαζί με το αμερικανικό όνειρο; Αν ρωτήσεις την Evangeline Gouletas, που πέρασε σε μικρή ηλικία μαζί με τους γονείς της τον Ατλαντικό, η απάντηση είναι: σίγουρη επιτυχία.

Η δημιουργός της Skyline Equities, μίας εταιρείας ανάπτυξης πολυτελών οικοδομικών συ­γκροτημάτων με έδρα το Μαϊάμι, ξεκίνησε με τις οικονομίες από τις δουλειές που έκανε μετά το σχολείο, μόλις 700 δολάρια, για να φτάσει να είναι σήμερα μία από τις πλέον δυναμικές γυναίκες στις ΗΠΑ στο real estate. Μας μιλάει για τις επιλογές της, την αγορά ακινήτων, την ύφεση και φυσικά για την Ελλάδα.

1/3

Γιατί επιλέξατε το Μαϊάμι ως νέα έδρα της εταιρείας σας;
Το Μαϊάμι είναι ένας παράδεισος, στον οποίο μπορεί να βρεθεί κα­νείς, χωρίς να χρειαστεί να πεθάνει πρώτα! Καλοκαίρι σχεδόν 12 μήνες το χρόνο, όμορφοι άνθρωποι, πλε­ονεκτικό φορολογικό καθεστώς, πανέμορφα κτίρια, εμπορικά κα­ταστήματα, εστιατόρια και καφέ, παραλίες, μουσεία και πολιτισμικά κέντρα υψηλού επιπέδου. Η πόλη παρέχει υπηρεσίες κάθε είδους, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές της Νέας Υόρκης ή άλλων πό­λεων, είναι πόλος έλξης επενδυτών από όλο τον κόσμο, μέρος στο οποίο ήθελαν, θέλουν και θα συνεχίσουν να θέλουν να επισκέπτονται και να ζήσουν άνθρωποι από όλο τον κό­σμο. Με άλλα λόγια, είναι ο ιδανικός τόπος «live-work-play».

Η ζήτηση που υπάρχει στο χώρο της αγοράς ακινήτων είναι μεγάλη και αναμένε­ται να συνεχίσει έτσι. Η πρόσφατη διόρθωση που έγινε στο χώρο των ακινήτων στο Μαϊάμι, που ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, και η ικανότητά του να βγει από αυτή την κρίση ακόμη πιο ισχυρό, έδειξε καθαρά ότι το Μαϊάμι ήταν, είναι και θα είναι τόπος που άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα συ­νεχίσουν να επενδύουν στην αγορά ακινήτων. Όπως συνηθίζω να λέω, «το Μαϊάμι δεν ανήκει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο!

H Λίστα: Δέκα ελληνίδες που διαπρέπουν διεθνώς στις επιχειρήσεις

Πού θα επικεντρωθείτε γεω­γραφικά το επόμενο διάστημα;
Η εταιρεία μας, Skyline Equities, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες pre-development του παρόντος έργου, το οποίο πρόκειται να αναπτύξουμε στην περιοχή του Miami Design District. Είναι ένα 20όροφο κτίριο, ελάχιστα βήματα από το Miami Design District και των εκατοντάδων εμπορικών καταστημάτων του (π.χ. Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Fendi, Prada, Givenchy, Loewe, Longchamp, Miu Miu, Rolex, Tod’s, Valentino, Zenith και άλλα), το οποίο θα περιέχει θέσεις εσωτερικού πάρ­κιν για 250 αυτοκίνητα, 126 πολυτελή διαμερίσματα προς πώληση, αξιοζή­λευτες κοινόχρηστες παροχές, καθώς και 15.000 – 20.000 τετραγωνικά πόδια εμπορικού χώρου στο ισό­γειο του κτηρίου. Το Miami Design District έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια να συγκεντρώνει trendy εστι­ατόρια, καφέ, αίθουσες τέχνης, τις καλύτερες φίρμες υψηλής ραπτικής, και θα συγκεντρώσει πολλές ακόμα τα προσεχή δύο με τρία χρόνια.

Επιλέξαμε λοιπόν να δημιουργή­σουμε στην περιοχή. Είναι μια στρα­τηγική επιλογή αυτή που κάναμε και αναμένουμε να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σύντομα θα το ανα­κοινώσουμε επίσημα στην αγορά, οπότε θα μπορεί κανείς να μάθει περισσότερες πληροφορίες από τον ιστότοπο της εταιρείας μας όπως επίσης και από ανακοινώσεις που θα γίνουν στα ΜΜΕ. Η Skyline Equities αναμένεται να ξεκινήσει την ανάπτυ­ξη ακόμη δύο έργων το 2014.

Έχετε επαφή με την ελληνική αγορά real estate; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στη χώρα μας μετά από την απότομη πτώση των τιμών;
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι το real estate δεν έχει γεωγραφικά σύνορα. Στην παρούσα φάση στην αγορά real estate στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Σε πρώτη ανάλυση, οι ευκαιρίες αυτές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Σε δεύτερη ανάλυση όμως, ομολογώ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές αγκυλώσεις και αντικίνητρα στο όλο εγχείρημα. Η μη ύπαρξη σταθερού, με προοπτική τουλάχιστον δεκαετίας, φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη μη σταθερή πολιτική κατάσταση, απο­τελούν στοιχεία που με καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά επενδύσεις στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα.

H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν κίνητρα για μη Έλληνες επενδυτές, τα οποία όχι μόνο θα τους δημιουργήσουν μια αίσθηση σιγουριάς, αλλά και θα τους προσελκύσουν να δουν την Ελλάδα ως τόπο που αξίζει να επενδύσουν.

Παρότι είναι νωπή η αρνητική προ­σωπική μου εμπειρία και αυτή του τότε συνεργάτη μου, Jay Pritzker, ιδρυτή των ξενοδοχείων Hyatt, το 1994 στην Ελλάδα, για την αγορά του Astir Palace Vouliagmeni (σ.σ. είχαν πλειοδοτήσει και κερδίσει στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μετά από διάστημα ενός έτους αποκήρυξε το διαγωνισμό), παρακο­λουθώ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η εταιρεία μου δηλώνει παρούσα σε κάθε επενδυτική δρα­στηριότητα.

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της γενέτειράς σας;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάστα­ση στην Ελλάδα δεν είναι καλή. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες υπο­φέρουν από το καθεστώς της ασφυ­κτικής λιτότητας, κάτι το οποίο είναι εμφανές σε κάθε επίπεδο και σε κάθε δραστηριότητα. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σταθώ στα αίτια που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κα­τάσταση. Θα περιοριστώ μόνο σε ένα σχόλιο. Όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα οι πολιτικοί, θα πρέπει να διδάσκο­νται από την παγκόσμια ιστορία, έτσι ώστε να αποφεύγονται έγκαιρα τα μικρά προβλήματα, στα οποία αν δεν δοθεί η δέουσα σημασία εγκαίρως, διογκώνονται επικίνδυνα.

Ως γνήσια Ελληνίδα αγωνιώ για το αύριο της πατρίδας μου. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι δεν έχω τη δυνατότητα να ταξιδεύω συχνά στην Ελλάδα, ενημερώνομαι σχεδόν καθημερι­νά για αυτά που συμβαίνουν εκεί. Προσωπικά είμαι αισιόδοξη ότι το καλύτερο «αύριο» της Ελλάδας είναι μπροστά και κοντά!

Επτά σημαντικές στιγμές για τις ισχυρές γυναίκες του 2013

Είστε μία αυτοδημιούργητη επι­χειρηματίας που εισήλθατε στο χώρο των επιχειρήσεων σε νεαρή ηλικία. Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά στην Ελλάδα που μαστίζονται από την ανεργία;
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες στους νέους ανθρώπους για το τι θα τους συμβούλευα να κάνουν, έτσι ώστε να πετύχουν επαγγελματικά. Εξάλ­λου η πρώτη μου επαγγελματική δραστηριότητα ως καθηγήτρια, ακό­μη και σήμερα, εξακολουθεί να με ακολουθεί στα πάντα (σ.σ. μεταξύ των άλλων υπήρξε καθηγήτρια μα­θηματικών στο Northeastern Ilinois University).

Κατ’ αρχάς τα νέα παι­διά, αγόρια ή κορίτσια, θα πρέπει να μην επικεντρώνουν την προσοχή τους στην οικονομική κρίση που προσωρινά μαστίζει τη χώρα. Αντί­θετα, θα πρέπει να επενδύσουν στον εαυτό τους, έτσι ώστε να απο­κτήσουν τα τυπικά προσόντα που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς σε ανοιχτό περιβάλλον. Θα πρέπει να έχουν όνειρα και όραμα και να μη διστάζουν να βάζουν ψηλά τον πήχη. Θα πρέπει να παρακολουθούν τα πάντα, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από την όποια ευ­καιρία τους παρουσιαστεί. Με άλλα λόγια να δηλώνουν πάντα παρόντες στη ζωή. Όλα τα υπόλοιπα θα έλ­θουν από μόνα τους.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στo περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

Διαβάστε ακόμη: Οι εταιρείες με τους μεγαλύτερους μισθούς