Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων

Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. 

Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξακολουθήσει να κυβερνά χωρίς την δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιο ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν εσωκομματικά, προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Πάντα, μετά τις 20 Αυγούστου. Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δεν την πάρει, τότε έχει μπροστά του δύο δυνατότητες. Να συγκροτήσει κυβέρνηση που να έχει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ή να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, κάτι που θεωρείται και το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ψηφίσουν «ναι» στην πρόταση εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές κινούνται μεταξύ, της καταψήφισης, του «παρών» και, όπως θέλει ένα τελευταίο σενάριο, της αποχής. Το «όχι» ή οι άλλες εναλλακτικές εντάσσονται στο παιχνίδι του ποιός θα χρεωθεί την οριστική απόφαση του διαζυγίου στο εσωτερικό.