Εξαγορά-«μαμούθ» στο χώρο της ενέργειας

Εξαγορά-«μαμούθ» στο χώρο της ενέργειας
Photo:

Η Royal Dutch Shell εξαγοράζει τη BG Group σε ένα deal που αναμένεται να φτάσει τα 70 δισ. δολάρια.

Σε συμφωνία για εξαγορά της εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, BG Group, έχει έρθει η Royal Dutch Shell, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για deal ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία που περιλαμβάνει την καταβολή μετρητών και την παραχώρηση μετοχών και σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές για το 2015, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες της τρέχουσας δεκαετίας.

Ενδεικτική των αντιδράσεων που αναμένεται να προκληθούν στο χώρο της ενέργειας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας είναι η πορεία των μετοχών της BG Group. Η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 42% στο άνοιγμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η BG Group αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών στηνΑίγυπτο, η οποία είχε οδηγήσει σε πτώση 8% τα κέρδη του ομίλου.

Για τη Shell, η συμφωνία αποτελεί μία στρατηγικής σημασίας κίνηση, καθώς θα αποκτήσει την πολυπόθητη πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, γλυτώνοντας παράλληλα από το κόστος των δαπανών για ανακάλυψη κοιτασμάτων.

Με τη συμφωνία, η οποία θα αποφέρει προ φόρων συνέργειες περίπου 2,5 δισ. στερλινών ετησίως, οι μέτοχοι της BG θα αποκτήσουν το 19% περίπου του ενιαίου ομίλου. Επίσης, βάσει των όρων της συμφωνίας, η Shell θα καταβάλει μέρισμα ποσού 1,88 δολαρίων ανά μετοχή το 2015 και τουλάχιστον το ίδιο ποσό το 2016.

Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος υπολογίζει επίσης να ξεκινήσει το 2017 πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2017-2020.

Σύμφωνα με τη Shell, η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει κατά 25% τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας και να της προσφέρει καλύτερες προοπτικές σε νέα πρότζεκτ.