Η αγροτική επανάσταση ξεκινά από τα βόρεια προάστια!

Η αγροτική επανάσταση ξεκινά από τα βόρεια προάστια!

Ο Δ. Κουτσολιούτσος αλλάζει τον τρόπο που αγοράζουμε από τις λαϊκές αγορές με το Farmers Republic.

Η λαϊκή αγορά είναι μία ιεροτελεστία με αρκετούς πιστούς και άλλους τόσους – και ίσως και περισσότερους – εχθρούς. Πιστούς που θα το μαζέψουν, πρωί πρωί, αρκετά οικοδομικά τετράγωνα μακριά για να φθάσουν σέρνοντας το καροτσάκι τους ως την λαϊκή για να βρουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εχθρούς, όλους αυτούς που μένουν στις γύρω πολυκατοικίες και έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι μία ημέρα την εβδομάδα θα πρέπει να ξυπνάνε από τις 5 το πρωί, ενώ από την προηγούμενη θα πρέπει να έχουν φροντίσει να απομακρύνουν το αυτοκίνητο τους αν τυχόν το είχαν παρκάρει στους δρόμους που θα στηθούν πάγκοι. Στους εχθρούς προσθέστε και όλους τους ανυποψίαστους οδηγούς οι οποίοι θέλοντας να κόψουν δρόμο πέφτουν επάνω σε πλήθη φορτωμένα με σακούλες που τους κοιτούν με μισό μάτι.

Δεν ξέρουμε αν είχε αυτές τις εικόνες στο μυαλό του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο 29χρόνος «πατέρας» του «Γίνε αγρότης», όταν αποφάσισε να προχωρήσει το εγχείρημα ένα βήμα πιο πέρα, δημιουργώντας, το Farmers Republic, μία στεγασμένη λαϊκή αγορά 1.200 τ.μ. με πάρκινγκ στο 23ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας (Χίου 1, Κρυονέρι). Όπως εξηγεί ο ίδιος στο Fortunegreece.com «πρόκειται για ένα εναλλακτικό εμπορικό κανάλι που φέρνει σε επαφή μικρούς παραγωγούς από όλη την χώρα με τους καταναλωτές της πρωτεύουσας, χωρίς μεσάζοντες, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές».

Το Farmers Republic, που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του – για πιλοτική λειτουργία – το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, θα λειτουργεί καθημερινά ως παντοπωλείο και κάθε Σάββατο και ως λαϊκή αγορά. Πρόκειται για ένα χώρο που ο παραγωγός συστήνει τα προϊόντα του και εκπροσωπείται από αυτά και ο καταναλωτής μπορεί να βρει πιστοποιημένα βιολογικά και ολοκληρωμένης διαχείρισης αγνά, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, που υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο ποιότητας και φέρουν την εγγύηση του Farmers Republic.

ΟΚΑΑ: Από χρεωμένη ΔΕΚΟ κερδοφόρος οργανισμός

Μεταξύ άλλων είναι προς πώληση φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, αλλαντικά, καθώς και κρέας, μέλι, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, λάδι, σπιτικά γλυκά, είδη αρτοποιίας και αμέτρητα άλλα διατροφικά αγαθά. Παράλληλα στον χώρο θα υπάρχει κουζίνα στην οποία θα παρασκευάζονται φαγητά με πρώτη ύλη από τα προϊόντα των παραγωγών που φιλοξενούνται στην λαϊκή αγορά ή στο παντοπωλείο όπου οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα μίας πρώτης δοκιμής πριν προχωρήσουν στις αγορές τους.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης «στους χώρους του Farmers Republic θα φιλοξενούνται 100 παραγωγοί ξηρών τροφίμων και περίπου 50 νωπών, οι οποίοι θα εναλλάσσονται τόσο λόγω της εποχικότητας όσο και για να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με τους καταναλωτές». Το κόστος για τους παραγωγούς είναι ένα συμβολικό ημερήσιο εισιτήριο συμμετοχής. Σε ότι αφορά στο κόστος δημιουργίας του Farmers Republic, ο Δημήτρης το χαρακτήρισε χαμηλό, χωρίς όμως να το προσδιορίσει, αναφέροντας ότι για να καλυφθεί η επένδυση υπήρξε χρηματοδότηση από Venture Capitals που βρήκαν ενδιαφέρον το νέο αυτό κανάλι διανομής.

Και μία και ο λόγος για κανάλια διανομής εάν κάποιος δεν έχει αυτοκίνητο, δεν μένει στα βόρεια προάστια αλλά εντός Αττικής και δεν είναι φίλος της λαϊκής αγοράς, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να έρθουν σπίτι του, στις ίδιες χαμηλές τιμές, μέσα από τo e-shop του www.farmersrepublic.gr που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την θεσμοθέτηση των farmers market, αγορών που θα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, έχει προαναγγείλει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, όμως απ’ ότι φαίνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία τον πρόλαβε και όπως όλα δείχνουν η οργανωμένη «αγροτική επανάσταση» για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στην Αττική θα ξεκινήσει από τα βόρεια προάστια.