FAZ: «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο»

FAZ: «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο»

«Περισσότερο από δραματική» η κατάσταση της Ελλάδας για τα γερμανικά μέσα.

Το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης συγκέντρωσε η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμπ.

Παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες θέλουν τους δύο ηγέτες να συμφώνησαν στη διατήρηση μιας σταθερής επικοινωνίας ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση, τόσο η εφημερίδα «Die Zeit» όσο και η «Die Welt» στέκονται στο σχόλιο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας μας «περισσότερο από δραματική».

Το περιοδικό «Der Spiegel» κάνοντας λόγο για τη συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ είχε επισημάνει στον Αλέξη Τσίπρα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία» της Ελλάδας. Φέρεται, μάλιστα, να είχε τονίσει ότι γι’ αυτό τον λόγο η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Die Zeit» υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Η «Die Welt» από την πλευρά της αναφέρει πως την ώρα που κορυφώνεται η κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα «Σχέδιο Β», βάσει του οποίου θα μπορούσε να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Παρόλα αυτά, επισημαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό δεν συζητήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, η «Die Welt» αναφέρει πως στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung να υιοθετεί πιο σκληρό τόνο φιλοξενώντας τον τίτλο: «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο» και να σχολιάζει: «Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;».