Φέσσας: Καταδικάζουμε έντονα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Φέσσας: Καταδικάζουμε έντονα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις τόνισε για ακόμα φορά ο επικεφαλής του ΣΕΒ.

Στο γερμανικό περιοδικό Stern μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, και τάχθηκε υπέρ της εξοικονόμησης πόρων από περιττές, όπως τις χαρακτήρισε, δημόσιες υπηρεσίες αντί της υπερφορολόγησης.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις από το εξωτερικό και φιλικότερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να στρώσουμε κόκκινο χαλί στους επιχειρηματίες».

O Θεόδωρος Φέσσας παράλληλα, άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι είναι ένας νέος πολιτικός και ως τέτοιος, βρίσκεται σε μια διαδικασία μάθησης, την οποία πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα.

Για την αύξηση του ΦΠΑ
Καταδικάζουμε αυτό το μέτρο έντονα. Είναι ο τελείως λάθος δρόμος. Αυτό καταστρέφει τις εταιρίες. Καταστρέφει θέσεις εργασίας. Όσο πιο ψηλοί είναι οι φόροι τόσο περισσότερες εταιρίες θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Για τη φορολογία των ελληνικών εταιρειών
Στην Ελλάδα έχουμε πλέον πολλούς φόρους. Είτε άμεσους είτε έμμεσους φόρους: Όλα μαζί ναι μεν δεν κάνουν το επιχειρείν στην Ελλάδα αδύνατο, αλλά δύσκολο, πολύ δύσκολο. Ο φόρος επί των εταιρικών κερδών έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω στην κρίση 3 φορές. Από το 20% στο 26% και τελευταία στο 29%. Αυτό προκαλεί αβεβαιότητα. Ποιος μπορεί να σχεδιάζει εγκαίρως με αυτό το δεδομένο; Ποιος μπορεί να ξέρει τι τον περιμένει ακόμα;Η Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει τώρα έναν Νόμο βάσει του οποίου οι φόροι θα μείνουν για 12 χρόνια αμετάβλητοι. Αλλά θα αφορά μόνο μεγάλες επενδύσεις άνω των 15 εκ. €. Ρωτώ: Γιατί, αυτή η ρύθμιση να μην ισχύει για όλες τις επενδύσεις και για όλες τις εταιρίες. Εξάλλου: Οι αυξήσεις φόρων δεν έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα παράδειγμα: Ο ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο έχει αυξηθεί από το 13% στο 23% . Ξέρετε τι κέρδισε η Ελλάδα από αυτό;Μόλις 12 εκ. € περισσότερο φόρο. Ο στόχος ήταν 500 εκ. € περισσότερα.