To φυσικό αέριο «πνίγει» την Ουκρανία

To φυσικό αέριο «πνίγει» την Ουκρανία

Η Gazprom ζητάει επιπλέον 11,4 δισ. ευρώ και το Κίεβο ψάχνει τρόπους μείωσης της εξάρτησης από την Μόσχα. 

Η κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι οφειλές της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz προς την ίδια αυξάνονται κατά ακόμη 11,4 δισ. δολάρια (8,2 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ένα ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις της ρωσικής εταιρείας, η οποία πλέον εντείνει την πίεση που ασκεί στο Κίεβο.

Σύμφωνα με μια πηγή της Gazprom, το ποσό αυτό, των 11,4 δισ. δολαρίων, προστίθεται στην οφειλή της Naftogaz (2,2 δισεκ. δολάρια) για τις ποσότητες αερίου που προμηθεύτηκε από την ίδια το 2013 και μέχρι τώρα το 2014. Κατά την ίδια πηγή, τα έγγραφα σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές της ουκρανικής εταιρείας εστάλησαν στην διοίκησή της την Τετάρτη. Οι οφειλές σχετίζονται με το γεγονός πως η ουκρανική εταιρεία δεν τήρησε συμβατικές της υποχρεώσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ανώτατο στέλεχος της Gazprom, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις οφειλές της Naftogaz προς τη ρωσική εταιρεία σε δημοσιογράφους στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν σχολίασαν τις πληροφορίες αυτές.

Με την πίεση από την Ρωσία να αυξάνεται και την ουκρανική οικονομία να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, είναι μονόδρομος για το Κίεβο να επιδιώξει την απεξάρτηση από τη Μόσχα. Έτσι η Ουκρανία, η Σλοβακία και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν σήμερα στο Κίεβο τις συνομιλίες για την αντιστροφή της ροής του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ουκρανίας και της Σλοβακίας συναντήθηκαν με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ χθες στη Μπρατισλάβα, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αρχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την ΕΕ.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η Ουκρανία μπορεί να υπογράψει τη Δευτέρα συμφωνία που να επιτρέπει την προμήθεια έως 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Σλοβακία.

Διαβάστε ακόμη: «Χτύπημα» από την Standard and Poor’s στη Ρωσία