Οι φορολογικές…τύψεις των Starbucks

Οι φορολογικές…τύψεις των Starbucks

Γιατί αφήνουν την Ολλανδία και μετακομίζουν την έδρα τους στο Λονδίνο. 

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ του κόσμου, τα Starbucks, αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ευρώπη από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να πληρώνουν περισσότερους φόρους! Αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά τις σφοδρές επικρίσεις για τις χαμηλές φορολογικές εισφορές προς τη Βρετανία, ειδικά μετά την αποκάλυψη που έκανε το Reuters το 2012, σύμφωνα με την οποία τα Starbucks πλήρωναν στο κράτος έως και τρεις με τέσσερις φορές λιγότερα ποσά, απ’ ότι οι υπόλοιπες εταιρείες.

Μάλιστα εναντίον της γνωστής αλυσίδας είχε κινηθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, o οποίος αναφερόμενος στις εταιρείες που αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους , δήλωσε συμβολικά ότι «πρέπει να ξυπνήσουν και να μυρίσουν τον καφέ».

Οι υπεύθυνοι των Starbucks, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στη βρετανική Βουλή, αποκαλύφθηκε ότι ο μοναδικός λόγος, που η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ολλανδία, είναι εξαιτίας του χαμηλότατου φορολογικού συντελεστή που έχει η χώρα.
«Η κίνηση να μεταφέρουμε την έδρα μας δεν είναι συμβολική, αλλά έγινε για να πληρώνουμε περισσότερους φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο» ήταν η επίσημη ανακοίνωση της διεύθυνσης των Starbucks, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο περιφερειακός πρόεδρος της εταιρείας, Κρις Ένγκσκοφ, είπε ότι Λονδίνο είναι «το τέλειο μέρος, για να αναπτυχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας».
Τα Starbucks ανακοίνωσαν επίσης ότι θα ανοίξουν 100 νέα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας 1.000 νέες θέσεις εργασίας, μετά τη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή Chiswick του δυτικού Λονδίνου, που θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2014.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αλλαγή των φορολογικών κανόνων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία οι εγγεγραμμένες εταιρείες δεν θα φορολογούνται για τα εισοδήματα εκτός της χώρας -και αυτό έγινε με σκοπό την ενθάρρυνση των ξένων εταιρειών να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βρετανία.