Φόρους 14,3 δισ. ευρώ κατέβαλε η Apple στην Ιρλανδία – Η θέση της Κομισιόν

Φόρους 14,3 δισ. ευρώ κατέβαλε η Apple στην Ιρλανδία – Η θέση της Κομισιόν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα χρήματα θα διατηρηθούν σε ένα ειδικό ταμείο, που έχει συσταθεί, έως ότου εκδικαστεί η έφεση της Apple.

Δύο χρόνια μετά την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple κατέβαλε στο ιρλανδικό δημόσιο το ποσό των 14,3 δισ. ευρώ, που είχε κριθεί ότι όφειλε σε φόρους. Τόσο η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία του πλανήτη όσο και το Δουβλίνο επιμένουν να αρνούνται τα περί ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και έχουν προσφύγει κατά της απόφασης της Κομισιόν.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του για την πληρωμή των 14 δισ. ευρώ κάνει λόγο για «ορόσημο», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την ανάλυση της Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει πως η συμφωνία της εταιρείας με το Δουβλίνο (που αντιστοιχούσε σε πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 1%), ισοδυναμεί με παράνομη κρατική ενίσχυση και προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η διαδικασία της ανάκτησης των κεφαλαίων άρχισε τον περασμένο Μάιο και αφορά 13,1 δισ. ευρώ σε φόρους συν τόκους ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα διατηρηθούν σε ένα ειδικό ταμείο, που έχει συσταθεί, έως ότου εκδικαστεί η έφεση της Apple, την οποία στηρίζει και η ιρλανδική κυβέρνηση.

Αν και η ιρλανδική κυβέρνηση θα ήθελε βεβαίως να δει εισρέουν τα 14 δισ. ευρώ στα ταμεία της, εκτιμά ότι το πλήγμα από την καταδίκη των ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών, με τις οποίες προσέλκυε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλες επενδύσεις πολυεθνικών, θα είναι σε βάθος χρόνου πολύ μεγαλύτερο.