Fortune: Τελικά υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση πριν τη συμφωνία Microsoft – LinkedIn;

Fortune: Τελικά υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση πριν τη συμφωνία Microsoft – LinkedIn;
epa05361795 The logo of Microsoft windows and Professional social networking service LinkedIn is pictured in Taipei, Taiwan, 13 June 2016. According to reports, Microsoft is going to buy LinkedIn for 26.2 billion US dollars in cash. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo:

Τι συνέβη τελικά στην τελευταία συνεδρίαση της Wall Street πριν τη μεγάλη εξαγορά;

του Στίβεν Γκάντελ

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξει κάποιος σε συμπέρασμα ως προς το αν υπήρξε ή όχι εσωτερική πληροφόρηση πριν τη συμφωνία εξαγοράς της LinkedIn από τη Microsoft για 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τις ημέρες πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας επικράτησαν κάποιες αρκετά περίεργες τάσεις στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων προαίρεσης σε σχέση με τις μετοχές της LinkedIn. Και τα στοιχεία επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι είτε κάποιος ήταν πολύ τυχερός, είτε υπήρξε πραγματικά εσωτερική πληροφόρηση.

Όμως, κάποιοι επισημαίνουν ότι κάτι άλλο μπορεί να έχει συμβεί.

Εξηγώ: ο αριθμός των δικαιωμάτων πώλησης (call options) – ενός στοιχήματος, ουσιαστικά, ότι η τιμή των μετοχών μιας εταιρείας θα ανέβει – αυξήθηκε κατακόρυφα την Παρασκευή. Και επρόκειτο για εκείνη την κατηγορία call options – κερδοφόρες μόνο αν η τιμή των μετοχών αυξηθεί άμεσα και απότομα – που δείχνει συνήθως ότι κάποιος ή κάποιοι γνώριζαν περισσότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι την προηγούμενη Παρασκευή αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των δικαιωμάτων αγοράς (put options) – δηλαδή των στοιχημάτων ότι η τιμή μιας μετοχής θα μειωθεί.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που αγόρασαν put options δεν είχαν καμία πληροφόρηση γύρω από την εξαγορά αλλά ενεπλάκησαν σε μια σύνθετη διαδικασία αγοραπωλησίας που ονομάζεται iron condor.

Στην περίπτωση αυτή, κάποιος αγοράζει και πουλά call options ταυτόχρονα, σε spread πάνω από την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ενώ παράλληλα αγοράζει και πουλά put options σε spread κάτω από την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Στην περίπτωση αυτή, τέσσερις αγοραπωλησίες συνέβησαν την ίδια ακριβώς στιγμή – ένα call spread μεταξύ 160 και 180 δολαρίων, και ένα put spread μεταξύ 115 και 125 δολαρίων.

Το κρίσιμο στην περίπτωση αυτή είναι ότι εν τέλει δεν θες να συμβεί τίποτα. Ο τρόπος για να βγάλεις λεφτά σε μια στρατηγική iron condor είναι να παραμείνει η τιμή της μετοχής εντός του εσώτερου spread που έχεις δημιουργήσει – στην περίπτωσή μας μεταξύ 125 και 160 δολαρίων. Δεν είναι εξίσου καλό να καταλήξει η μετοχή πέρα από το εξωτερικό εύρος, δηλαδή είτε κάτω από τα 115 δολάρια, είτε πάνω από τα 180 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μια ερμηνεία των αγοραπωλησιών της Παρασκευής στα πλαίσια της στρατηγικής iron condor δεν αποκλείει την πιθανότητα εσωτερικής πληροφόρησης. Δεν μπορεί, π.χ., μια τέτοια ερμηνεία να εξηγήσει γιατί κάποιος – ίσως και το ίδιο άτομο – αγόρασε ξεχωριστά call options 175 δολαρίων τα τελευταία πέντε λεπτά του trading την Παρασκευή, κίνηση που απέφερε κέρδη 500.000 δολαρίων μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα. Ούτε και εξηγεί τα 2.502 call contracts που αγοράστηκαν στις 31 Μαΐου, συναλλαγή που απέφερε 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου δύο εβδομάδες.

Απ’ την άλλη, το να αγοράσεις calls λίγες μέρες μόλις προτού ανακοινωθεί η συμφωνία βασιζόμενος σε εσωτερική πληροφόρηση είναι μια τέλεια συνταγή για να πας φυλακή.

Πηγή: fortune.com