FT: Έρευνα για τις μεθόδους ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

FT: Έρευνα για τις μεθόδους ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

Η έρευνα επικεντρώνεται στη διαφάνεια πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta. 

Η εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ , που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, με την μεταβίβαση του 33% στην Emma Delta, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με τους Financial Times ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σέβης έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Emma Delta.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή η επενδυτική εταιρεία Emma Delta απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα κατέβαλε άμεσα 622 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στα 652 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να καταβάλλονται σε 10 ετήσιες δόσεις. Η Εmma Delta πρόσφατα ολοκλήρωσε δύο σειρές ομολογιακών δανείων 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 9,8%. Δηλαδή, από το τίμημα των 622 εκατ. ευρώ τα 400 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν μέσω δανεισμού και τα υπόλοιπα 222 εκατ. ευρώ από τους ίδιους τους μετόχους της Emma Delta (Δήμητρης Μελισσανίδης, Γιώργος Μελισσανίδης, GTech, Γίρι Σμετς, Αλεξάντερ Νέσιτς, οικογένεια Κοπελούζου κ.ά.).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα επιβεβαιώθηκε στην εφημερίδα από πηγές που πρόσκεινται στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Κ.Σέβη. Η πώληση του ΟΠΑΠ, αναφέρουν οι FT, βοήθησε το ΤΑΙΠΕΔ να πιάσει το στόχο για έσοδα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ το 2013.

Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ο Kamil Ziegler

Η έρευνα επικεντρώνεται στην διαφάνεια της συγκεκριμένης μεταβίβασης από το ΤΑΙΠΕΔ στην Emma Delta και σε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων στη συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της έρευνας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπήρχαν ασυνήθιστες διαδικασίες πριν τον περασμένο Απρίλιο σε νομοθετικό επίπεδο , λίγο πριν η Emma Delta και το Third Point , εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με συγκεκριμένη νομική ρήτρα που ανταποκρίνεται στην Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος. Κάτι όμως, που όπως γράφουν οι FT δεν τηρήθηκε. «Για τη διεξαγωγή της έρευνας βασιστήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος εκτελεστικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, σημειώνοντας πως η Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε τα μέσα να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την Emma Delta
Πίσω από την Εmma Delta βρίσκονται ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Jiri Smecj και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Τσέχος Smecj ελέγχει την Emma Capital, μια επενδυτική εταιρεία μέσω της οποίας ιδρύθηκε η Emma Delta προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την αποκτήσει του 33% του ΟΠΑΠ. Ο Τσέχος Smecj ελέγχει το 22,5% της Emma Delta, αλλά μέσω μιας άλλης εταιρείας διαχείρισης έχει στα χέρια του το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου της Emma Delta.

«Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο αυτοδημιούργητος Έλληνας δισεκατομμυριούχος είναι ο ιδρυτής και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aegean Marine Petroleum. Σύμφωνα με αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν το 2006, το όνομα του Δημήτρη Μελισσανίδη έχει κατά το παρελθόν εμπλακεί σε εγκληματικές δράσεις. Ο ίδιος τότε αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, εκτός από δύο – αφορούσαν υποθέσεις της δεκαετίας του 1980 – για τις οποίες και μηνύθηκε», αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον γίνεται εκτενής αναφορά και στην εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη με την ΑΕΚ.

Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια, ο κ. Μελισσανίδης ήταν παρών στην επίσημη τελετή υπογραφής – τον περασμένο Αύγουστο – της συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα. Λόγω της απουσίας των ξένων μετόχων της Emma Delta, τις υπογραφές από την πλευρά του fund τις έβαλε ο Σπύρος Φωκάς, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Aegean του κ. Μελισσανίδη. Λίγο καιρό αργότερα ο κ. Φωκάς ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του ΟΠΑΠ.

Στενός συνεργάτης του αντιεισαγγελέα δηλώνει στους Financial Times πως η έρευνα για τον ΟΠΑΠ συνεχίζεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα , η πλευρά Μελισσανίδη αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.