Γ. Κύρτσος στο Fortune: «Μίζερη» συμφωνία ή χρεοκοπία εντός ευρώ, τα δύο σενάρια για την Ελλάδα

Γ. Κύρτσος στο Fortune: «Μίζερη» συμφωνία ή χρεοκοπία εντός ευρώ, τα δύο σενάρια για την Ελλάδα

«Η Ευρωζώνη διαθέτει Plan B για την χώρα μας, αλλά δεν είναι σε θέση να πατήσει το κουμπί της εξόδου μας από το ευρώ».

Για πολιτική “μπλόφα” που θα φέρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προ των προεκλογικών ευθυνών της, καθώς και για κόπωση των Ευρωπαίων Εταίρων με το ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Η Μαρία Ακριβού συνάντησε τον Έλληνα ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο και όπως τόνισε ο ίδιος στην κάμερα του FortuneGreece.com, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολο το εγχείρημα της επίτευξης συμφωνίας.  «Η κυβέρνηση δεν παίζει με τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει σε θετικό αποτέλεσμα» επισημαίνει σχετικά.

Για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αναφέρει: «Ο Κ. Βαρουφάκης είναι μια ισχυρή και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα κατά την άποψη μου, αλλά κατάφερε να ανοίξει μέτωπο με όλους. Η Ευρωζώνη και το Eurogroup έχουν τους κανόνες τους. Επομένως ή παίζεις με αυτούς ή βρίσκεσαι μόνο στην άκρη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έμεινε μόνος στην άκρη».

Για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για το ασφαλιστικό, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ συμφωνεί με την τρόικα, καθώς θεωρεί ότι «το ασφαλιστικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει στην Ελλάδα».

«Το ασφαλιστικό τραβάει κάθε χρόνο 14 δισ. ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συντηρηθεί γιατί δεν θα φτάσουμε ποτέ σε σταθερό και ανερχόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, άρα δεν θα μπορούμε να κάνουμε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ευρώπη, μολονότι διαθέτει Plan B για την Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να «πατήσει το κουμπί εξόδου της χώρας μας από τους κόλπους της».

Tα δύο επικρατέστερα σενάρια για την χώρα μας, όπως συζητούνται στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους,  σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο είναι ή η υπογραφή μιας «μίζερης» συμφωνίας ή μια χρεοκοπία εντός του ενιαίου νομίσματος, η «οποία θα έχει φοβερές συνέπειες για το βοιωτικό μας επίπεδο».

Τέλος ο κ. Κύρτσος επισημαίνει πως η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και αν θέλουμε να σωθούμε, «πρέπει πλέον να τρέξουμε οι ίδιοι».

Δείτε το βίντεο: