Γαλλικό «όχι» στην ευρω-λιτότητα

Γαλλικό «όχι» στην ευρω-λιτότητα

Προϋπολογισμό ανάπτυξης κατέθεσε το Παρίσι, παρά τις γερμανικές πιέσεις.

Η Γαλλία έριξε σήμερα το γάντι στους εταίρους της ΕΕ ανακοινώνοντας έναν προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο περιγράφει πώς θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ’ ό,τι είχε υποσχεθεί. Μια οπισθοχώρηση την οποία απέδωσε στην εύθραυστη οικονομία.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

«Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ’ ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

«Καμιά περαιτέρω προσπάθεια δεν θα ζητηθεί από τους Γάλλους επειδή η κυβέρνηση -ενώ αναλαμβάνει τη δημοσιονομική ευθύνη που απαιτείται για να μπει η χώρα στο σωστό δρόμο- απορρίπτει τη λιτότητα», αναφέρεται στην κυβερνητική δήλωση για τον προϋπολογισμό.

Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, όμως η κύρια ένωση εξαγωγέων της Γερμανίας, η BGA, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία.

«Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα», τονίζει ο πρόεδρος της BGA Άντον Μπέρνερ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο.

«Αν η χώρα δεν σκεφτεί ένα τρόπο για να βγει από την καθοδική πορεία, το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη κινδυνεύουν», προσθέτει.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αντιστέκεται σε πιέσεις από ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματός να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τις περικοπές, αλλά έχει επίσης να αντιμετωπίσει μια δημοτικότητα σε αρνητικό ρεκόρ 13% καθώς και την είδηση, την περασμένη εβδομάδα, πως ο συντηρητικός αντίπαλός του Νικολά Σαρκοζί, ο άνθρωπος τον οποίο νίκησε στις προεδρικές του 2012, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Ο Σαπέν, ο οποίος παραδέχθηκε αυτό το μήνα πως ο στόχος για το έλλειμμα το 2015 είναι ανέφικτος, επανέλαβε προβλέψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί την ερχόμενη χρονιά με 1%, ρυθμός που θα αυξηθεί το 2017 σε 1,9%.

Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις προβλέψεις της, η ανεξάρτητη γαλλική αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιων Οικονομικών, ανακοίνωσε πως και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2016 και το 2017 εξακολουθούν να μοιάζουν αισιόδοξες.

Υποστηρικτές της δημοσιονομικής λιτότητας με επικεφαλής την Γερμανία πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει και η Γαλλία τη δημοσιονομική λιτότητα και τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες υποβάλλονται ήδη οι νότιοι γείτονές της λόγω της κρίσης χρέους του 2009-2012.

Το Reuters επισημαίνει όμως πως το Παρίσι μπορεί να υπολογίζει σε συμμάχους στη Ρώμη, την Αθήνα, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη και αλλού για να υποστηρίξει το επιχείρημά του πως περαιτέρω λιτότητα πιθανόν να είναι αντιπαραγωγική καθώς θα καταπνίξει την εύθραυστη αρχή της ανάκαμψης σε όλη την Ευρωζώνη.

Άμεση η αντίδραση από τη Γερμανία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι έγκειται σε καθεμιά ευρωπαϊκή χώρα να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική, προειδοποιώντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ολόκληρου του συνασπισμού.

«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο μερικές ώρες αφού η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους της ΕΕ για το έλλειμμα πριν από το 2017.

«Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι’ αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο», δήλωσε η καγκελάριος, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters